Wykonanie
Share the post "
Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables"
Dziś przedstawiam pomysł na przepyszny i szybki letni obiad. Soczysty
kurczak przygotowany z sezonowymi warzywami takimi jak
cukinia, czy
fasolka szparagowa i pysznym sosem z
winem i
ziołami. Szybki, jednogarnkowy obiad, idealny dla zapracowanych na posiłek w tzw „tygodniu” i dbających o linię
Pycha!
Scroll down for recipe in English

(4 porcje)
Składniki:
2 garści świeżej lub
mrożonej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
4
udka z kurczaka4 łyżeczki posiekanych listków świeżego
tymiankusól i
pieprz2 łyżki
oleju rzepakowego2 średnie
czerwone cebule, pokrojone w plasterki
1 średnia
cukinia pokrojona w plasterki
2 szklanki
pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki
wytrawnego białego wina1 łyżka
sosu WorcestershirePrzygotowanie:
Wrzuć
fasolkę do lekko osolonego wrzątku, dodaj szczyptę
cukru i gotuj przez około 10 minut (powinna być ugotowana, jednak lekko chrupiąca). Odcedź i odstaw.
Kurczaka umyj, osusz, oddziel pałki od nadudzi i dokładnie natrzyj
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnie wraz z 1 łyżką
oleju, włóż doprawionego
kurczaka i smaż przez 5-6 minut.
Następnie obróć udka na drugą stronę i dodaj do patelni
cebulę. Smaż kolejne 6 – 8 minut, mieszając od czasu do czasu i obracając
kurczaka w razie konieczności. Gdy udka będą już usmażone wyjmij wraz z
cebulą z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzej kolejną łyżkę
oleju, włóż
cukinię i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj
pomidory, wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty. Wyjmij
cukinię z patelni i odstaw wraz z
kurczakiem.
Do patelni wlej
wino, 1/2 szklanki
wody i
sos Worcestershire. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdrapując resztki
kurczaka z dna patelni. Teraz włóż ponownie
kurczaka wraz z usmażonymi warzywami i
fasolką. Dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Podawaj
kurczaka z warzywami i pysznym sosem.
Smacznego!

English version
Skillet chicken with vegetables
(4 servings)
Ingredients:
2 handfuls fresh of frozen green beans, trimmed
4 chicken legs
4 teaspoons fresh thyme, finely chopped
salt and black pepper to taste
2 tablespoons canola oil
2 medium red onions, sliced and halved
1 medium zucchini, sliced
2 cups cherry tomatoes
1/2 cup dry white
wine1 tablespoon Worcestershire sauce
Preparation:
Cook fresh green beans in medium saucepan, until just tender, about 10 minutes. Remove from heat and drain excess water.
Meanwhile prepare the chicken, separate drumsticks, sprinkle with thyme, salt and pepper. Heat skillet to medium-high heat, add 1 tablespoon oil and add chicken. Cook chicken 5-6 minutes.
Turn chicken over and add onion slices. Cook 6 to 8 minutes, stirring and rotating as necessary, until evenly browned and chicken is cooked and tender. Remove chicken and onions from skillet.
Heat 1 tablespoon oil in skillet, add zucchini, and cook over medium-high heat for 2-3 minutes. Add tomatoes, stir, and cook 2-3 minutes
more. Remove from skillet and set aside with chicken and onion.
Add
wine, 1/2 cup water and Worcestershire sauce to skillet. Bring to boil, reduce heat to low and simmer for 2-3 minutes. Scrape bottom of skillet to incorporate browned bits into the sauce. Return chicken and vegetables to pan to heat through. Season with salt and pepper if needed.
Serve chicken and vegetables with sauce spooned over top.
Enjoy!

Share the post "
Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables"



