Wykonanie
Czytając ostatnio w necie, w znanym polskim miesięczniku wyczytałam, że prawdziwa kuchnia włoska, to nie tylko
makaron i pizza. Jest to prawdą jak i nie. Oczywiście są i inne potrawy, ale to jest najczęstsze "primo piatto". Zgadzam się jednak, że we Włoszech je się dużo przeróżnych warzyw. Nie bez powodu właśnie w renesansie na Włochów mówiło się "sałaciarze" a nie "makaroniarze".Nie jestem włoszką, mimo to uwielbiam
makarony(mimo włoskiego obywatelstwa czuje się nadal Polką). Jak jestem w Polsce, to już po tygodniu brakuje mi talerz pasty. To była moja mała dywagacja na temat kuchni włoskiej.Jako, że ja uwielbiam
makarony, dziś następna propozycja.U mnie w ogródku wszystko rośnie szybko, więc często robię
makaron ze świeżymy składnikami. Dziś propozycja na spaghetti z
cukinią,
krewetkami i
pomidorkami koktajlowymi. Danie proste i smaczne. Zapraszam;-)
Składniki dla 2 osób:200 gr spaghetti12 dużych
krewetek3 małe
cukinie20
pomidorków koktajlowych
oliwa100 ml
wina wytrawnego białegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Gotujemy w osolonej wodzie
makaron al dente. Odkrawamy końcówki
cukinii. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy drobno posiekaną
cebulkę,
czosnek i
cukinie pokrojona na kawałki. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu gdy będą delikatnie złote. Dodajemy
pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Dusimy 3 minuty. Wrzucamy
krewetki, które zostały wcześniej obrane z pancerzyka.
Krewetki muszą się zarumienić z dwóch stron. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Zalewamy
winem i dusimy przez minutę.Ugotowany
makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei
makaron. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)