Placuszki cukiniowe to jedno z dań, które na stałe zagościło w moim menu obiadowym po przerobieniu książki Ewy Chodakowskiej. Szybki, lekki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Trochę w tym przepisie zamieszałam, jak zwykle :)SKŁADNIKI(na 8 placuszków - dla 2 osób)1 średniej wielkości cukinia2 jajka1/2 czerwonej cebuli3-4 łyżki mąki (pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej lub innej ulubionej)sólpieprz1 łyżka posiekanego koperku2 łyżki oleju rzepakowegoPRZEPISCukinie myjemy i trzemy na dużych oczkach tarki.Cebulę drobno siekamy i dodajemy do cukinii.Do miski z cukinią i cebulą wbijamy jajka, dodajemy mąkę, koperek oraz sól i pieprz - mieszamy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej.Nakładamy łyżką masę na placuszki i smażymy z obu stron do zrumienienia.Wspaniałym dodatkiem do placuszków jest sos czosnkowy: jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól i pieprz.