ßßß Cookit - przepis na Domowe paluszki rybne z cukinią i koperkiem

Domowe paluszki rybne z cukinią i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
300g. fileta z dorsza
1 mała cukinia
4 łyżki posiekanego koperku
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
Do panierowania:
1 jajko
4 łyżki mleka
bułka tarta
Przygotowanie:
Filet z dorsza jeśli mrożony rozmrażamy.
Myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy na mniejsze kawałki.
Rybę mielimy , odsączamy z nadmiaru powstałej wody
Umytą cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach , także odsączamy z soku.
Do ryby dodajemy cukinię , koperek , jajka , bułkę tartą oraz sól i pieprz.
Wyrabiamy masę do połączenia się składników.
Z masy rybnej formujemy podłużne paluszki.
Panierka: Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Maczamy paluszki w jajkach a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/domowe-paluszki-rybne-z-cukinia-i-koperkiem