Wykonanie
Share the post "
Kurczak z
dynią i
jabłkami / Chicken with pumpkin and apples"Jesień zbliża się wielkimi krokami, czuć ją już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas
wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione
mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego
kurczaka duszonego z
jabłkami,
dynią,
pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem
ziół i
czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam!Ten rewelacyjny przepis znalazłam tutaj .

Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:6 kawałków
kurczaka, u mnie udka i piersi, ze skórą
sól i
pieprz mielony2 łyżki
masła1
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, posiekane220 g
pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki3 grubsze plastry
boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę2 duże gałązki
rozmarynu, plus do podania½ szklanki czerwonego,
wytrawnego wina250 g słodkich lub zwykłych
ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki2
jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałkiPrzygotowanie:Natrzyj
kurczaka z obu stron
solą i
pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu.Włóż
boczek,
cebulę,
pieczarki i boczniaki,
czosnek i
rozmaryn i smaż, aż
boczek stanie się chrupiący a
cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw.Podkręć ogień pod patelnią, dodaj
masło i włóż
kurczaka. Podsmaż go z każdej strony do zarumienienia, wyjmij z patelni i odstaw.Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej
wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego.Włóż ponownie
boczek z
grzybami do patelni, wmieszaj
ziemniaki,
dynię i
jabłka, ułóż na nich
kurczaka i przykryj.Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż
kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, udekoruj
rozmarynem i podawaj.Smacznego!

English versionChicken with pumpkin and apples(6 servings)Ingredients:6 chicken pieces, skin onsalt and ground pepper2 tablespoons butter1 onion, chopped2 cloves garlic, chopped220 g mushrooms (button and oyster mushrooms), sliced3 slices of thick bacon, cut into 0 , 5 cm pieces2 large sprigs of rosemary,
more for garnish½ cup red
wine250 g sweet potatoes, cut into 2 cm pieces250 g pumpkin, peeled cut into 2 cm pieces2 apples, cored and cut into 2 cm piecesPreparation:Season the chicken on both sides with salt and pepper and set aside. Preheat the large nad deep pan over medium heat.Add the bacon, onions, mushrooms, garlic and rosemary sprigs to the pot and cook until onions are translucent and bacon is crisp. Remove the bacon and vegetables mixture from the pan and set aside.Raise the heat and add two tablespoons of butter and the chicken. Cook until browned on each
side, remove the chicken from the pan and set aside.
Pour off excess fat and deglaze the pan with the red
wine and reduce heat to medium low.Return the bacon, mushroom and onion mixture to the pot and mix in the potatoes, pumpkin, and apples. Place the chicken on top of the vegetables and cover.Cook on medium low for 30-45 minutes until the chicken and vegetables are cooked through. Season if necessary, garnish with additional rosemary and
serve.Enjoy!

Share the post "
Kurczak z
dynią i
jabłkami / Chicken with pumpkin and apples"



