ßßß
Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:6 kawałków kurczaka, u mnie udka i piersi, ze skórąsól i pieprz mielony2 łyżki masła1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałkiPrzygotowanie:Natrzyj kurczaka z obu stron solą i pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu.Włóż boczek, cebulę, pieczarki i boczniaki, czosnek i rozmaryn i smaż, aż boczek stanie się chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw.Podkręć ogień pod patelnią, dodaj masło i włóż kurczaka. Podsmaż go z każdej strony do zarumienienia, wyjmij z patelni i odstaw.Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego.Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka i przykryj.Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, udekoruj rozmarynem i podawaj.Smacznego!
English versionChicken with pumpkin and apples(6 servings)Ingredients:6 chicken pieces, skin onsalt and ground pepper2 tablespoons butter1 onion, chopped2 cloves garlic, chopped220 g mushrooms (button and oyster mushrooms), sliced3 slices of thick bacon, cut into 0 , 5 cm pieces2 large sprigs of rosemary, more for garnish½ cup red wine250 g sweet potatoes, cut into 2 cm pieces250 g pumpkin, peeled cut into 2 cm pieces2 apples, cored and cut into 2 cm piecesPreparation:Season the chicken on both sides with salt and pepper and set aside. Preheat the large nad deep pan over medium heat.Add the bacon, onions, mushrooms, garlic and rosemary sprigs to the pot and cook until onions are translucent and bacon is crisp. Remove the bacon and vegetables mixture from the pan and set aside.Raise the heat and add two tablespoons of butter and the chicken. Cook until browned on each side, remove the chicken from the pan and set aside.Pour off excess fat and deglaze the pan with the red wine and reduce heat to medium low.Return the bacon, mushroom and onion mixture to the pot and mix in the potatoes, pumpkin, and apples. Place the chicken on top of the vegetables and cover.Cook on medium low for 30-45 minutes until the chicken and vegetables are cooked through. Season if necessary, garnish with additional rosemary and serve.Enjoy!
Share the post "Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples"


