ßßß
Scroll down for recipe in English(4-5 porcji)Składniki:1 kurczak, podzielony na 4 części5 jabłek, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ćwiartki2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki1 główka czosnku, ząbki obrane w całościsól, pieprz3 gałązki rozmarynu1/2 szklanki cydru lub białego winaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania.W naczyniu do zapiekania umieść jabłka, cebulę, czosnek i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem do smaku i wlej cydr.Na wierzchu ułóż natartego porządnie pieprzem i solą kurczaka i włóż do nagrzanego piekarnika.Piecz przez ok. 1 h 20 minut do ładnego zarumienienia i podawaj.Smacznego!
English versionRoasted chicken with apples(4-5 servings)Ingredients:1 chicken, cut into 4 pieces5 apples, cored and cut into quarters2 onions, peeled and sliced1 head of garlic, cloves peeled and left wholesalt, pepper3 rosemary sprigs1/2 cup of cider or white winePreparation:Preheat the oven to 170 oC. Prepare a medium-sized baking dish.Place apples, onions, garlic and rosemary in the baking dish, season with salt and pepper to taste and add the cider.Rub chicken with salt and pepper and arrange on top.Place in the preheated oven and bake for about 1 h 20 minutes until cooked and browned and serve.Enjoy!
Share the post "Kurczak pieczony z jabłkami / Roasted chicken with apples"


