Wykonanie
Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość tych przepisów. Chcę wszystkie wrzucić by
mieć na blogu już cały cykl przepisów od mamy. Tym razem domowy
smalec. Choć sama za nim nie jestem i nie jadam
smalcu to dla narzeczonego zrobię. On lubi dobry
chleb i
smalec ale nie ze sklepu. Zapraszam na sprawdzony przepis.
Składniki :* pół kg
słoniny* 2 dowolne ulubione
kiełbasy* 3
cebule* 2
winne jabłka* 3 ząbki
czosnku*
sól ,
pieprzPrzygotowanie :
Słoninę pokroić w kostkę , wrzucić do wysokiej patelni lub rondla i topić na małym ogniu.
Kiełbasę przesmażyć na drugiej patelni i gdy
słonina już się wytopi i będą złote skwarki dodać
kiełbasę do
smalcu. Wrzucić
cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz
jabłko i
czosnek. Wszystko razem poddusić około 15 minut. Doprawić. Przelać do kamionkowego naczynia.