Wykonanie
Jabłka bardzo dobrze pasują do
wieprzowiny, ale moim zdaniem z
kurczakiem jest super. Trzeba tylko pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, Z doświadczenia wiem, że jedno spore
jabłko wystarczy na dwa duże udka lub ćwiartki. Taki
kurczak jest mięciutki już po 30 minutach a smak, jak dla mnie idealny bez dodawania, tłuszczu,
miodu, czy
cukru. Bardzo polecam!
Składnikiporcja na 3 osoby
2 duże udka ( ćwiartki lub
kurczak pocięty, jak leci)1 spore
jabłko1/4 szklanki
wina najlepiej czerwonego3-4
suszone grzyby lub 20 dag
pieczarek1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka z małym brzuszkiem
ziół prowansalskichpo szczypcie
soli,
pieprzu,
papryki czerwonej mielonej do smakuprzyda się dobra nieprzywieralna patelniaPrzygotowaniePrzepis na filmie1.
Kurczaka myję, osuszam dobrze ręcznikiem papierowym, żeby nie pryskał podczas obróbki na patelni. Kroję na wygodne porcje i oprószam
solą.2. Rozgrzewam patelnie i układam po chwili porcje
kurczaka. Rumienię z każdej strony.
Wlewam
wino. Mieszam. Po minucie, kiedy odparuje
alkohol, dodaję pokrojoną
cebulę i
jabłka. Mieszam. Duszę pod przykryciem, pamiętając, by przerzucać
kurczaka z jednej strony na drugą.3. Mniej więcej w połowie duszenia dodaje pokrojone
suszone grzyby i posiekany
czosnek. Znowu duszę pod przykryciem do miękkości, podlewając niewielką ilością
wody w razie potrzeby. Pod koniec próbuję, oprószam
pieprzem,
papryką czerwoną i w razie potrzeby dodaje
sól.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika