Wykonanie
Jeśli szukasz przepisu na rumianego
kurczaka, bez obróbki w tłuszczu, wypróbuj bez obaw jeden z moich sprawdzonych sposobów. Dobra marynata to podstawa, przy obróbce
mięsa, każdego rodzaju.Znajdz mnie także facebooku
Składniki(porcja na 2-3 osoby)dwa duże udka (około 70 dag
kurczaka1 średnia
cebula2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzSkładniki marynaty50 ml
octu winnego lub
jabłkowego1 łyżka
octu balsamicznego (opcjonalnie)3 łyżki przecieru domowej roboty lub 1 łyżka
koncentratu pomidorowego1, 5 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżeczka
papryki czerwonejpo pół łyżeczki
majeranku i
ziół prowansalskichszczypta
soliPrzygotowanie marynaty
Kurczaka myjemy, porcjujemy, osączamy, solimy i oprószamy
pieprzem. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie mieszamy dokładnie składniki marynaty. Zalewamy
kurczaka i zanim wstawimy do lodówki, kilka
razy mieszamy. Najlepiej, by
mięso, pod przykryciem poleżało przynajmniej około godziny w lodówce, a najlepiej do następnego dnia. (użycie
octu winnego doskonale kruszy
mięso, ale musi jednak pobyć w marynacie jakiś czas) Można użyć torebek ze szczelnym zamknięciem i w nich macerować
kurczaka.Przed pieczeniem przygotowujemy naczynie ceramiczne lub żaroodporne. Posypujemy spód posiekaną w kostkę
cebulą i
czosnkiem. Układamy porcje
kurczaka i wlewamy marynatę.
Kurczak dochodzi od 30 minut do 45. Zawsze piekę go bez przykrycia (grzałka góra-dół) przez pierwsze 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Póżniej zmniejszam temperaturę, w zależności od koloru pieczonego drobiu. Jeśli jest już rumiany, obniżam temperaturę poniżej 180 stopni C. na około 20 minut. Jeśli
kurczak blady, zwlekamy z obniżeniem temperatury do momentu pożądanego efektu i wtedy zmniejszamy nawet do poniżej 160 stopni (kwestia wyczucia piekarnika). Staramy się maksymalnie do godziny trzymać
kurczaka w piekarniku, by go zbytnio nie wysuszyć.Wypróbuj także dobry przepis na
kurczaka, z wcześniejszych postów.Kiedy nie mam czasu korzystam z gotowych sałatek, z moich zapasów. Zobacz przepis na szybkościową
sałatkę z
ogórka i warzyw, która nigdy się nie psuje, jak to często przytrafia się
ogórkom.