Wykonanie
Share the post "
Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami/Chicken braised in cider with caramelised apples"Dziś przedstawiam przepis z bardzo inspirującej i zachęcającej do gotowania książki autorstwa Gordona Ramsaya „World Kitchen”. W oryginale użyta jest perliczka, jednak ja sprowadziłam przepis na ziemię i zamieniłam ją na popularnego
kurczaka, który sprawdził się doskonale. Sam Gordon we wstępie napisał, że bazował na klasycznym
kurczaku po normandzku, więc stwierdziłam że tragedii nie będzie:). Danie wyszło przepyszne i wbrew pozorom jest łatwe w wykonaniu, gdyż większość czasu danie dusi się w piekarniku i można w tym czasie przygotować inne dodatki do dania. W efekcie otrzymujemy przepysznego, soczystego
kurczaka z karmelizowanymi
jabłkami i
orzechami, w delikatnym i bardzo aromatycznym sosie z cydru i
śmietanki. Polecam na leniwy weekendowy obiad dla całej rodziny:).Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:4 ładne
udka z kurczaka, oddziel pałki od nadudzi
sól i
pieprz2-3 łyżki
oleju rzepakowego2 cienkie plasterki
wędzonego boczku, pokrojone w drobną kostkę300 ml cydru (preferowany bardziej wytrawny)100 ml
brandy lub
calvadosu250 ml
śmietanki 30 %listki z kilku gałązek
tymianku500 g (ok. 3)
jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w plastry30 g
masła1-2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny30 g
orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanychgarść posiekanej
pietruszkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Dopraw
solą i
pieprzem umytego i osuszonego papierowymi ręcznikami
kurczaka i wysmaruj najlepiej żeliwne naczynie do zapiekania
olejem rzepakowym. Postaw je na dużym ogniu i zrumień
kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony (w partiach jeżeli nie zmieszczą się na raz), po czym przełóż je na talerz.Teraz wrzuć
boczek i obsmaż do ładnego zarumienienia. Wlej cydr i
calvados (lub
brandy), doprowadź całość do wrzenia, po czym gotuj intensywnie, aż objętość płynów zmniejszy się o jedną trzecią. Wmieszaj
śmietankę i
tymianek.Włóż do naczynia
kurczaka, przykryj je pokrywką i umieść w piekarniku. Duś
kurczaka przez 30-45 minut, do upieczenia (należy sprawdzać widelcem od czasu do czasu).Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozpuść w dużej patelni
masło. Posyp przygotowane plastry
jabłka cukrem pudrem i obsmaż na
maśle do zarumienienia, przez około 4-5 minut z każdej strony.Po wyjęciu
kurczaka z naczynia żaroodpornego, przełóż go na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, postaw naczynie na dużym ogniu i odparuj go do ulubionej konsystencji. Dopraw
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny do smaku.Włóż
kurczaka ponownie do naczynia i obłóż karmelizowanym
jabłkiem. Posyp
orzechami i posiekaną
natką pietruszki i podawaj.Smacznego!
English versionChicken braised in cider with caramelised apples(4 servings)Ingredients:4 good sized chicken legs, thigh and drumstick separatedsalt and pepper2-3 tbsp canola oil2
thin rashers streaky bacon, chopped300 ml medium cider100 ml
calvados or
brandy250 ml double creamfew thyme sprigs, leaves stripped500 g firm, tart apples (about 3), cored and sliced30 g butter1-2 tsp caster sugar1 tsp lemon juice, to taste30 g walnuts, toasted and lightly crushedhandgul of flat-leaf prasley, leaves choppedPreparation:Preheat the oven to 200 oC. Season chicken with salt and pepper and heat a
thin layer of canola oil in the
wide flameproof casserole. Brown the chicken in batches for 2-3 minutes on each
side until evenly coloured, removing the pieces to a
plate when they are ready.Add the bacon to the casserole and fry until lightly golden brown.
Pour in the cider and
calvados, bring to the boil and let bubble until reduced by one-third. Stir in the cream and thyme leaves.Return the chicken pieces to the casserole, put the lid on and place in the oven. Braise for 30-45 minutes, until the chicken is tender and just cooked through.About 15 minutes before you will be ready to serwe the chicken, melt the butter in a large frying pan. Sprinkle the apple slices with sugar and fry them in the butter for about 4-5 minutes on each
side until golden brown.When the chicken is ready, remove the pieces to a warm
plate. If you find the sauce too
thin, boil it until reduced and thickened to the desired consistency. Season with salt and pepper and lemon juice.Return the chicken to the sauce and garnish with the caramelised apples. Sprinkle with walnuts and chopped parsley on top before serving.Enjoy!
Share the post "
Kurczak duszony w cydrze z karmelizowanymi jabłkami/Chicken braised in cider with caramelised apples"