ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka faszerowane mięsem indyczym

Pieczone jabłka faszerowane mięsem indyczym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 4 sztuk
sok z cytryny według uznania
szalorka 1 sztuk
mięso mielone indycze 200 gramów
ser żółty 50 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
masło 4 łyżek stołowych
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Duże jabłka umyć, osuszyć, odciąć wierzchy, wydrążyć pozostawiając ścianki grubości 1,5 - 2 cm i skropić w środku sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w drobniutka kostkę, odrzucając pestki i gniazda nasienne. Oczyszczona szalotkę posiekać i razem z miąższem jabłek oraz startym żółtym serem dodać do mielonego mięsa. Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzone dodać do farszu. Farsz doprawić do smaku tymiankiem pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać. Jabłka napełnić nadzieniem, ustawić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Wierzchy jabłek obłożyć wiórkami masła. piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podawać z tostami lub bagietką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9586/Pieczone-jablka-faszerowane-miesem-indyczym