ßßß
(4 porcje)Składniki:1 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę20 g orzechów włoskich lub laskowych20 g masła1-2 łyżki octu jabłkowegosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W średnim rondelku zagotuj wodę, wrzuć topinambur i jabłka i gotuj przez 15 minut do miękkości. Odcedź i odstaw aby lekko przestygły.Przełóż je do pojemnika blendera, dodaj orzechy, masło i 1 łyżkę octu jabłkowego, po czym zmiksuj na puree.Dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.Smacznego!
English versionJerusalem artichoke and apple puree(4 servings)Ingredients:1 kg jerusalem artichokes, scrubbed and cut in large dice1 apple, peeled, cored and cut in large dice20 g walnuts or hazelnuts20 g butter1-2 tablespoons of apple cider vinegarsalt and pepper to do tastePreparation:Add artichokes and apples into boiling water and cook for 15 minutes or until soft. Drain and set aside to cool slightly.Transfer to the blender container, add the nuts, butter and 1 tablespoon of apple cider vinegar, and blend until pureed.Season with salt, pepper and apple cider vinegar and serve with your favorite main dish.Enjoy!
Share the post "Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree"


