Wykonanie
Share the post "Puree z topinambura i
jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree"Dziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i
jabłek, z dodatkiem
orzechów włoskich. Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś czas temu wygrałam w konkursie książkę „Wszystkie smaki Skandynawii” autorstwa Clausa Meyera i wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Ta książka ogólnie jest kopalnią niekonwencjonalnych pomysłów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się
dziwne, jednak jakimś cudem wszystko wychodzi smaczne:) Kiedy przewertowałam ją pierwszy raz, byłam lekko zawiedziona, jednak teraz, kiedy otworzyło mi się kilka klapek własnych ograniczeń (może kulturowych ;)) w końcu doceniłam jej wartość. W oryginale przepis ten jest z
orzechami laskowymi, jednak mam na nie alergię i zamieniłam na włoskie, wybór należy do Was. Zapraszam po przepis!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:1 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę1
jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę20 g
orzechów włoskich lub laskowych20 g
masła1-2 łyżki
octu jabłkowegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W średnim rondelku zagotuj
wodę, wrzuć topinambur i
jabłka i gotuj przez 15 minut do miękkości. Odcedź i odstaw aby lekko przestygły.Przełóż je do pojemnika blendera, dodaj
orzechy,
masło i 1 łyżkę
octu jabłkowego, po czym zmiksuj na puree.Dopraw
solą,
pieprzem i
octem jabłkowym do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.Smacznego!
English versionJerusalem artichoke and apple puree(4 servings)Ingredients:1 kg jerusalem artichokes, scrubbed and cut in large dice1 apple, peeled, cored and cut in large dice20 g walnuts or hazelnuts20 g butter1-2 tablespoons of apple cider vinegarsalt and pepper to do tastePreparation:Add artichokes and apples into boiling water and cook for 15 minutes or until soft. Drain and set aside to cool slightly.Transfer to the blender container, add the nuts, butter and 1 tablespoon of apple cider vinegar, and blend until pureed.Season with salt, pepper and apple cider vinegar and
serve with your favorite main dish.Enjoy!
Share the post "Puree z topinambura i
jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree"