ßßß Cookit - przepis na Tarta z karmelizowaną gruszką i serem gorgonzola

Tarta z karmelizowaną gruszką i serem gorgonzola

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto na tartę znajdziesz tu
-2 dojrzałe ale twarde gruszki
-2 łyżki miodu
-2 łyżki masła
-duża czerwona cebula, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego, łyżka masła
-200ml śmietanki kremówki
150g sera gorgonzola
-jajko
-szczypta soli, pieprz
-kilka orzechów włoskich
-4 plasterki szynki dojrzewającej
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy masło z miodem, dodajemy obrane , wydrążone gruszki i pokrojone grubsze na plastry. Smażymy obracając aż się zaczną lekko karmelizować, wtedy dodajemy ocet jabłkowy. Po minucie wyłączamy, studzimy.
To samo robimy z czerwoną cebulką , którą kroimy w piórka, ciągle mieszamy. Gdy zrobi sie już miękka konfitura ale nie rozgotowana , wylączamy, studzimy.
Do śmietany dajemy ser gorgonzolę, pomału podgrzewamy na ogniu , żę się roztopił ser. Studzimy, do zimnej masy dajemy jajko, mieszamy trzepaczką, można dodać trochę soli i pieprzu ale delikatnie ponieważ ser jest dość słony. Ja wogóle nie soliłam.
Orzechy łamiemy na mniejsze kawałki.
Szynkę podpiekamy na suchej patelni , żeby stała się chrupka, po wystudzeniu też kruszymy na mniejsze kawałki.
Na podpieczoną tartę dajemy konfiturę z cebuli , na tym układamy w rozetę gruszki i zalewamy masą serową.
Po wierzchu posypujemy szynką i orzechami, wkładamy do piekarnika o temp. 180 st i pieczemy ok. 25-30 minut. Wierzch ma być lekko brązowy.

Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/11/22/tarta-z-karmelizowana-gruszka-i-serem-gorgonzola