Wykonanie
Składniki:Ciasto na tartę znajdziesz tu-2 dojrzałe ale twarde
gruszki-2 łyżki
miodu-2 łyżki
masła-duża
czerwona cebula, łyżka
miodu, łyżka
octu jabłkowego, łyżka
masła-200ml
śmietanki kremówki150g
sera gorgonzola-
jajko-szczypta
soli,
pieprz-kilka
orzechów włoskich-4 plasterki
szynki dojrzewającejWykonanie:Na patelni rozgrzewamy
masło z
miodem, dodajemy obrane , wydrążone
gruszki i pokrojone grubsze na plastry. Smażymy obracając aż się zaczną lekko karmelizować, wtedy dodajemy
ocet jabłkowy. Po minucie wyłączamy, studzimy.To samo robimy z
czerwoną cebulką , którą kroimy w piórka, ciągle mieszamy. Gdy
zrobi sie już miękka
konfitura ale nie rozgotowana , wylączamy, studzimy.Do
śmietany dajemy
ser gorgonzolę, pomału podgrzewamy na ogniu , żę się roztopił
ser. Studzimy, do zimnej masy dajemy
jajko, mieszamy trzepaczką, można dodać trochę
soli i
pieprzu ale delikatnie ponieważ
ser jest dość słony. Ja wogóle nie
soliłam.
Orzechy łamiemy na mniejsze kawałki.
Szynkę podpiekamy na suchej patelni , żeby stała się chrupka, po wystudzeniu też kruszymy na mniejsze kawałki.Na podpieczoną tartę dajemy
konfiturę z
cebuli , na tym układamy w rozetę
gruszki i zalewamy masą
serową.Po wierzchu posypujemy
szynką i
orzechami, wkładamy do piekarnika o temp. 180 st i pieczemy ok. 25-30 minut. Wierzch ma być lekko brązowy.–