Wykonanie
Parę dni temu podałem przepis na pulpety w
sosie pomidorowym. Mam propozycję. Kiedy przygotujecie masę
mięsną, to z połowy zróbcie pulpety, a z reszty frykadelki z
masłem pietruszkowym.50g
masła2 łyżki posiekanej
pietruszki1 łyżka
soku cytrynowego0,5 łyżeczki
soli selerowej
Masło utrzeć, dodać
pietruszkę,
sok cytrynowy i
sól selerową, wymieszać. Schłodzić w lodówce.Z masy
mięsnej uformować frykadelki (średniej wielkości okrągłe placuszki) i podsmażyć mocno z obu stron na
oleju. Zmniejszyć ogień i dosmażyć,8-10min.Usmażone frykadelki lekko naciąć na górze i nałożyć
masło pietruszkowe.Masełko się rozpuści i nasze mielone nabierze nowego, ciekawego smaku.Jeżeli mamy frykadelki zimne(zapas z zamrażarki),to odmrażamy i odgrzewamy w piekarniku, a pod koniec nakładamy masełko.Zapewniam, że w tej nowej odsłonie są wyśmienite