Wykonanie
Share the post "
Fasolka szparagowa zapiekana z
grzybami / Green bean and mushroom bake"Dziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna
fasolka szparagowa, zapiekana w
śmietanowym sosie z
grzybami, pod kołderką z ulubionego
sera żółtego. Nie ma nic lepszego do
mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(6 porcji)Składniki:450 g żółtej lub
zielonej fasolki szparagowej, umytej i z obciętymi końcówkami2 grubsze plastry
boczku, pokrojone w kostkę1
cebula, pokrojona w kostkę250 g
pieczarek, w plasterkach
sól i
pieprz2 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 łyżki
mąki1 szklanka
bulionu z kurczaka1 szklanka
śmietanki 36%1 szklanka
startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtegoPrzygotowanie:W większym rondlu zagotuj osoloną
wodę, wrzuć
fasolkę i gotuj przez 3 do 5 minut. Odcedź i odstaw.Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.Rozgrzej żeliwną, dostosowaną do zapiekania w piekarniku średnią patelnię, włóż
boczek i smaż mieszając przez 5 minut. Następnie włóż
cebulę i smaż do zeszklenia.Wmieszaj
pieczarki, dopraw
solą i
pieprzem i smaż kolejne 4 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Włóż
czosnek, smaż przez kolejne 30 sekund, następnie wmieszaj
mąkę i smaż kolejną minutę.Wlej
bulion i gotuj przez minutę zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni. Zmniejsz ogień do małego i powoli wmieszaj
śmietankę. Gotuj przez około 6-8 minut, aż sos lekko zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczneZdejmij patelnię z ognia i wmieszaj
fasolkę. Posyp
startym serem, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przygotuj całość na zwykłej patelni, po czym przed zapiekaniem przełóż do naczynia do zapiekania.Podawaj natychmiast jako dodatek do dania głównego.Smacznego!
English versionGreen bean and mushroom bake(6 servings)Ingredients:450 g fresh green or yellow beans, rinsed and trimmed2 slices bacon, diced1 onion, diced250 g mushrooms, slicedsalt and pepper2 cloves garlic, minced2 tablespoons
flour1 cup chicken stock1 cup half-and-half1 cup shredded
cheddar cheesePreparation:Bring a large pot of salted water to a boil, cook green beans for 3-5 minutes. Drain and set aside.Preheat oven to 200 oC.Place diced bacon in a cast iron skillet or regular pan and cook over medium heat for 5 minutes, stirring regularly. Add onion and cook until translucent.Stir in the mushrooms, season with salt, and pepper and cook for about 4 to 5 minutes, stirring regularly.Add the garlic and cook for another 30 seconds,next stir in
flour and cook for 1 minute.Add the stock and simmer for 1 minute, gently scraping up any brown bits. Lower the heat to medium-low and slowly stir in the half-and-half. Cook for about 6-8 minutes, or until the mixture has thickened, stirring occasionally.Remove from the heat and gently stir in the green beans . Top with shredded
cheddar cheese and bake for 10-15 minutes, or until heated through and bubbly. If you don’t have a cast iron skillet, use a regular skillet then transfer the green bean mixture to an oven safe dish.
Serve immediately.Enjoy!
Share the post "
Fasolka szparagowa zapiekana z
grzybami / Green bean and mushroom bake"