Wykonanie
Share the post "Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms"W podziękowaniu za prezent od Lidla w postaci świeżutkich ryb i cudownych produktów z
serii Deluxe przygotowałam potrawę z ich najnowszej książki „Ryby są super”, która już jest dostępna w tej
sieci sklepów. Wystarczy zebrać 6 naklejek (otrzyma ją każdy kto
zrobi za zakupy za min. 50 zł), dopłacić 1 grosz i już można odebrać swój egzemplarz w
kasie:).
Wertując książkę, trafiłam na przepis, który w 100% spełnia moje wymagania smakowe „Sum na leśnych grzybach” by Dorota Wellman. W związku z tym, że miałam pod ręką doradę, stwierdziłam, że też się pięknie wkomponuje i takim też sposobem powstało przepyszne danie. Filety dorady wstępnie obsmażone, a następnie podpieczone w sosie z leśnymi
grzybami i podane posypane
pietruszką tworzą doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam!Scroll down for recipe in EnglishDorada na leśnych grzybach(4 porcje)Składniki na
sos grzybowy:1 łyżka
masła2
szalotki, drobno posiekane1 ząbek
czosnku, drobno posiekany250 g
grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z
wody100 ml białego,
wytrawnego wina200 ml
śmietanki 30-36%
sól,
pieprzposiekana
pietruszka do podaniaSkładniki na
rybę:600 g filetów z dorady, umyte i osuszone
sól,
pieprz2 łyżki
mąki pszennejolej do smażeniaPrzygotowanie:Na rozgrzanym
maśle podsmaż do zeszklenia
cebulę wraz z
czosnkiem, dodaj
grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej
wino, poczekaj aż odparuje po czym wlej
śmietankę i gotuj aż sos lekko zgestnieje. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego.Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorady dopraw
solą i
pieprzem, obtocz w
mące i obsmaż na rozgrzanym
oleju do zarumienienia. Przełóż je na sos w naczyniu żaroodpornym.Wstaw danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp
pietruszką i podawaj.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients for the mushroom sauce:1 tablespoon butter2 shallots, finely chopped1 clove garlic, finely chopped250 g wild mushrooms, fresh or frozen, thawed and drained of water100ml white
wine200 ml of double creamsalt and pepperchopped parsley to
serveIngredients for the fish:600 g fillets of sea bream, washed and pat dry with paper towelssalt and pepper2 tablespoons
flouroil for cookingPreparation:Heat the medium pan over medium heat, add butter and add onions along with the garlic and cook until translucent. Add mushrooms and cook for 5 minutes.
Pour in the
wine, cook until evaporate, add the cream and cook until slightly thickened. Season with salt and pepper and transfer into a casserole dish.Cut sea bream into smaller pieces, season with salt and pepper and dredge in
flour. Cook in hot oil until golden brownand placeover the mushroom sauce.Place in the preheated to 200 oC oven and bake for 15 minutes. Remove from the oven, sprinkle with parsley and
serve.Enjoy!
Share the post "Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms"