Wykonanie
Szafka z książkami tym razem moja. Padło na Apetyczną Pannę Dahl, a tam na risotto z
kaszy z
grzybami. W oryginale leśne, ale niestety ja ich nie miałam. Edytce się udało je zdobyć, Malwinie też. Nam smakowało, ale czuję, że z prawdziwymi
grzybami, to dopiero musi być to. Może uda mi się jeszcze powtórzyć w tym sezonie.
Składniki:170 g
kaszy gryczanejsól,
pieprz150 g
grzybów (u mnie
pieczarki)2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy4
szalotki1 ząbek
czosnku2 łyżki białego
wytrawnego wina4 łyżki
serka kremowego (lub
mascarpone)
Wykonanie:
Kaszę gotujemy.
Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy po 1 łyżce
masła i
oliwy. Dodajemy posiekane
szalotki i
czosnek. Podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut często mieszając. Doprawiamy. Dodajemy
grzyby i 1 łyżkę
wina. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż
grzyby będą miękkie. Wyjmujemy
grzyby na talerz.Do
soków, które nam zostały dolewamy pozostałą
oliwę i
masło. Wrzucamy ugotowaną
kaszę i
serek. Dolewamy łyżkę
wina. Dusimy przez 2 - 3 minuty mieszając. Nakładamy
kaszę na talerze. Na wierzch kładziemy podduszone
grzyby. Podajemy natychmiast.