ßßß Cookit - przepis na Kaszotto z pieczarkami

Kaszotto z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Szafka z książkami tym razem moja. Padło na Apetyczną Pannę Dahl, a tam na risotto z kaszy z grzybami. W oryginale leśne, ale niestety ja ich nie miałam. Edytce się udało je zdobyć, Malwinie też. Nam smakowało, ale czuję, że z prawdziwymi grzybami, to dopiero musi być to. Może uda mi się jeszcze powtórzyć w tym sezonie.
Składniki:
170 g kaszy gryczanej
sól, pieprz
150 g grzybów (u mnie pieczarki)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
4 szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki białego wytrawnego wina
4 łyżki serka kremowego (lub mascarpone)
Wykonanie:
Kaszę gotujemy. Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy po 1 łyżce masła i oliwy. Dodajemy posiekane szalotki i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut często mieszając. Doprawiamy. Dodajemy grzyby i 1 łyżkę wina. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Wyjmujemy grzyby na talerz.
Do soków, które nam zostały dolewamy pozostałą oliwę i masło. Wrzucamy ugotowaną kaszę i serek. Dolewamy łyżkę wina. Dusimy przez 2 - 3 minuty mieszając. Nakładamy kaszę na talerze. Na wierzch kładziemy podduszone grzyby. Podajemy natychmiast.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Kaszotto-z-pieczarkami.html