ßßß
Składniki:170 g kaszy gryczanejsól, pieprz150 g grzybów (u mnie pieczarki)2 łyżki masła2 łyżki oliwy4 szalotki1 ząbek czosnku2 łyżki białego wytrawnego wina4 łyżki serka kremowego (lub mascarpone)
Wykonanie:Kaszę gotujemy. Grzyby myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy po 1 łyżce masła i oliwy. Dodajemy posiekane szalotki i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut często mieszając. Doprawiamy. Dodajemy grzyby i 1 łyżkę wina. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Wyjmujemy grzyby na talerz.Do soków, które nam zostały dolewamy pozostałą oliwę i masło. Wrzucamy ugotowaną kaszę i serek. Dolewamy łyżkę wina. Dusimy przez 2 - 3 minuty mieszając. Nakładamy kaszę na talerze. Na wierzch kładziemy podduszone grzyby. Podajemy natychmiast.