Wykonanie
Dawno nie było tutaj propozycji obiadowych, dlatego czas to nadrobić. Mam dziś dla Was kaszotto z
pieczarkami :)Lubię to danie, ponieważ jest bardzo szybkie, smaczne i oryginalne :) Ta wersja kaszotta powstała na bazie
kaszy gryczanej, niepalonej. Jak dla mnie jest ona dużo lepsza niż zwykła
kasza gryczana. Spróbujcie, może Wam też posmakuje :)porcja dla dwóch osób
200 g niepalonej
kaszy gryczanej200 g
pieczarek100 g
sera cheddar100 ml białego,
wytrawnego wina1 l
bulionu drobiowegomała
cebulaząbek
czosnku2 łyżki
masła kalorwnego
sól,
pieprzNa głębokiej patelni lub w dużym garnku, rozgrzej 2 łyżki
masła klarownego. Podsmaż
cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy będą już złociste, dodaj
kaszę gryczaną i smaż ok. 3 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj
wino i gotuj na silnym ogniu, aż odparuje. Zmniejsz ogień, dodaj chochelkę
bulionu i gotuj, aż
kasza wchłonie cały płyn. Postępuj tak, aż zużyjesz ok. 3/4
bulionu (gdy
kasza będzie al dente).
Pieczarki obierz, pokrój w plastry i przesmaż na odrobinie
oliwy. Na tarce o małych oczkach zetrzyj
ser.Gdy
kasza będzie już al dente, dodaj
pieczarki i
cheddar. Dokładnie wymieszaj, przypraw
pieprzem i
solą. Gotuj jeszcze przez chwilę, do czasu aż
kasza będzie miękka. Pamiętaj o ciągłym mieszania, aby danie się nie przypaliło.Przed podaniem, na wierzchu każdej porcji posyp niewielką ilością
cheddara.