Wykonanie
Świeże warzywa to kwintesencja lata!
Słoneczne kurki w połączeniu z chrupiącym
zielonym groszkiem – idealne! A to wszystko zatopione w kremowym risotto z
parmezanem. Danie jest bardzo proste i na prawdę warto je przyrządzić!
Składniki (na 3 porcje):ok 200 g
kurekkubek świeżego
zielonego groszku2
szalotki2 ząbki
czosnkuok 3 łyżki
oliwyok 4 garści
ryżu do risotto (np. arborio)kieliszek białego,
wytrawnego wina2 czubate łyżki
masłaspora garść tartego
parmezanu (polecam kupić
ser w kawałku i utrzeć samemu)garść posiekanej
natki pietruszki1-2 łyżeczki
tymiankuok 1 litr
bulionu warzywnego (również polecam zrobić go samodzielnie, prosty przykład jest np. tu), ew. może być
wodasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kurki myjemy (dokładnie! nie chcemy przecież żeby coś nam chrzęściło pod zębami jedząc risotto),
szalotkę i
czosnek drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
szalotkę, szklimy kilka minut, dodajemy
czosnek i
kurki. Mieszamy, po chwili dodajemy
zielony groszek i
ryż. Teraz wszystko należy kilka minut smażyć, aż
ryż się zeszkli i nabierze
orzechowego aromatu. Wlewamy
białe wino i czekamy aż risotto je wchłonie. Następnie po chochelce dodajemy
bulion warzywny, za każdym razem lekko mieszając i czekając aż
ryż wchłonie cały płyn. Powinno nam to zająć ok 15-20 minut, aż
ryż będzie gotowy (uwaga! powinien być al dente, a nie rozgotowany na papkę!). Po tym czasie dodajemy przyprawiamy, dodajemy
masło i
parmezan. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły, posypujemy posiekaną
natką pietruszki i podajemy. Idealne z lampką
białego wina.
riso