ßßß
Składniki (na 3 porcje):ok 200 g kurekkubek świeżego zielonego groszku2 szalotki2 ząbki czosnkuok 3 łyżki oliwyok 4 garści ryżu do risotto (np. arborio)kieliszek białego, wytrawnego wina2 czubate łyżki masłaspora garść tartego parmezanu (polecam kupić ser w kawałku i utrzeć samemu)garść posiekanej natki pietruszki1-2 łyżeczki tymiankuok 1 litr bulionu warzywnego (również polecam zrobić go samodzielnie, prosty przykład jest np. tu), ew. może być wodasól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Kurki myjemy (dokładnie! nie chcemy przecież żeby coś nam chrzęściło pod zębami jedząc risotto), szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę, szklimy kilka minut, dodajemy czosnek i kurki. Mieszamy, po chwili dodajemy zielony groszek i ryż. Teraz wszystko należy kilka minut smażyć, aż ryż się zeszkli i nabierze orzechowego aromatu. Wlewamy białe wino i czekamy aż risotto je wchłonie. Następnie po chochelce dodajemy bulion warzywny, za każdym razem lekko mieszając i czekając aż ryż wchłonie cały płyn. Powinno nam to zająć ok 15-20 minut, aż ryż będzie gotowy (uwaga! powinien być al dente, a nie rozgotowany na papkę!). Po tym czasie dodajemy przyprawiamy, dodajemy masło i parmezan. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. Idealne z lampką białego wina.




riso