ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurkami i zielonym groszkiem

Risotto z kurkami i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Świeże warzywa to kwintesencja lata! Słoneczne kurki w połączeniu z chrupiącym zielonym groszkiem – idealne! A to wszystko zatopione w kremowym risotto z parmezanem. Danie jest bardzo proste i na prawdę warto je przyrządzić!
Składniki (na 3 porcje):
ok 200 g kurek
kubek świeżego zielonego groszku
2 szalotki
2 ząbki czosnku
ok 3 łyżki oliwy
ok 4 garści ryżu do risotto (np. arborio)
kieliszek białego, wytrawnego wina
2 czubate łyżki masła
spora garść tartego parmezanu (polecam kupić ser w kawałku i utrzeć samemu)
garść posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżeczki tymianku
ok 1 litr bulionu warzywnego (również polecam zrobić go samodzielnie, prosty przykład jest np. tu), ew. może być woda
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurki myjemy (dokładnie! nie chcemy przecież żeby coś nam chrzęściło pod zębami jedząc risotto), szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę, szklimy kilka minut, dodajemy czosnek i kurki. Mieszamy, po chwili dodajemy zielony groszek i ryż. Teraz wszystko należy kilka minut smażyć, aż ryż się zeszkli i nabierze orzechowego aromatu. Wlewamy białe wino i czekamy aż risotto je wchłonie. Następnie po chochelce dodajemy bulion warzywny, za każdym razem lekko mieszając i czekając aż ryż wchłonie cały płyn. Powinno nam to zająć ok 15-20 minut, aż ryż będzie gotowy (uwaga! powinien być al dente, a nie rozgotowany na papkę!). Po tym czasie dodajemy przyprawiamy, dodajemy masło i parmezan. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. Idealne z lampką białego wina.
riso
Źródło:http://www.followthetaste.pl/risotto-z-kurkami-i-zielonym-groszkiem