Wykonanie
Dziś na śniadanie przygotowałam pyszną frittatę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna. Można podawać ją z dowolnymi składnikami, u mnie były to
pieczarki w związku z rozpoczynającą się właśnie akcją kulinarną
Pieczarkowy Tydzień organizowaną przez Mopsa . Frittata to bardzo smaczne i delikatne, a jednocześnie sycące danie. Dziś gorąco polecam wersję z
pieczarkami, ale
będę także pokazywać inne opcje tego dania.
Składniki :1
szalotka1 ząbek
czosnku200-250g
pieczarek (obranych i bez nóżek)4
jajkasól,
pieprzsłodka i
ostra paprykamasłoPrzygotowanie :Na patelni rozpuścić
masło i przesmażyć drobniutko posiekaną
szalotkę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy
cebula się zeszkli dodać pokrojone w cienkie plasterki
pieczarki i smażyć je do czasu aż się przyrumienią.
Jajka wbić do miski, doprawić
solą i
pieprzem oraz słodką i
ostrą papryką, rozbełtać widelcem, tak aby
żółtko i
białko się połączyło. Gdy
pieczarki się przyrumienią wlać
jajka na patelnię, wymieszać z
pieczarkami i smażyć aż spód będzie lekko przyrumieniony, następnie wstawić patelnię pod górną grzałkę piekarnika lub pod grilla i zapiekać przez chwilę, aż wierzch frittaty się zetnie i ładnie przyrumieni. Natychmiast podawać.Smacznego !