ßßß Cookit - przepis na Frittata z pieczarkami

Frittata z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dziś na śniadanie przygotowałam pyszną frittatę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna. Można podawać ją z dowolnymi składnikami, u mnie były to pieczarki w związku z rozpoczynającą się właśnie akcją kulinarną Pieczarkowy Tydzień organizowaną przez Mopsa . Frittata to bardzo smaczne i delikatne, a jednocześnie sycące danie. Dziś gorąco polecam wersję z pieczarkami, ale będę także pokazywać inne opcje tego dania.
Składniki :
1 szalotka
1 ząbek czosnku
200-250g pieczarek (obranych i bez nóżek)
4 jajka
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
masło
Przygotowanie :
Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażyć je do czasu aż się przyrumienią. Jajka wbić do miski, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, rozbełtać widelcem, tak aby żółtko i białko się połączyło. Gdy pieczarki się przyrumienią wlać jajka na patelnię, wymieszać z pieczarkami i smażyć aż spód będzie lekko przyrumieniony, następnie wstawić patelnię pod górną grzałkę piekarnika lub pod grilla i zapiekać przez chwilę, aż wierzch frittaty się zetnie i ładnie przyrumieni. Natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/04/frittata-z-pieczarkami.html