ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa – kalafiorowa

Zupa jarzynowa – kalafiorowa

nazwa

Wykonanie

Wiem, że za oknem jest szaroburo, mokro, a spod topniejącego śniegu zaczynają wyglądać skarby, których obecność niekoniecznie chcemy sobie uświadamiać. Mimo tych niekorzystnych warunków czuję się nieco lepiej, bo mogę udawać, że idzie wiosna (w sumie idzie, ale jeszcze kawał drogi przed nią). Z tej przyczyny zaproponuję Wam dzisiaj zupę wiosenną, pełną warzyw, łagodną w smaku – kalafiorową 😉
Wiem, że wiele „wiodących blogerek” nie splamiłoby swojej przestrzeni internetowej przepisem na banalną zupę, a jak już, to wetknęłyby w nią pawie piórko i posypały startą na złotej tarce truflą. Ja jednak wychodzę z założenia, że blogi kulinarne nie służą tylko do popisywania się swoją kreatywnością, dostępem do sera z drugiego końca świata i sypaniem do wszystkiego szafranu, lecz powinny uczyć pewnych podstaw oraz zdrowych nawyków żywieniowych. U mnie nie znajdziecie mieszanek przyprawowych z glutaminianem sodu, vegety i maggi. Nie będę udawała, że nigdy ich nie używałam – jak najbardziej, ale od kiedy zostałam mamą, podchodzę do kwestii gotowania z większą świadomością. Gotowe mieszanki, które kupuję zawsze sprawdzam dokładnie pod kątem wszystkich E (nie każde E jest złe – niektóre to np. witamina C, czyli E300), konserwantów, zagęszczaczy itp. Da się znaleźć takie, które nie mają tych super-hiper-ekstra dodatków. A maggi z powodzeniem można zastąpić sosem sojowym. Używam takiego, który ma 43% mniej soli (litr kosztował mnie 29 zł – uważam, że się opłaca).
Składniki (6-8 porcji):
kość od schabu*
40 dag kalafiora (ok 2/3 główki)
2 łodygi selera naciowego
ok. 15 cm zielonej części pora
2 marchewki
2 pietruszki
3 ziemniaki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
3 łyżki kwaśnej śmietany
Kość od schabu gotuj w 2 litrach wody z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego przez godzinę-półtorej.
Marchewki i pietruszki obierz, przetnij wzdłuż na pół i pokrój na cienkie plasterki. Seler naciowy obierz z łyka (wygodnie jest zrobić to obieraczką do warzyw) o również pokrój na plasterki, to samo zrób z porem. Ziemniaki pokrój w standardową kostkę – jak do zupy. Kalafiora opłucz i podziel na drobne różyczki.
Po godzinie wyjmij z wywaru kość i przyprawy. Dodaj warzywa i gotuj do miękkości.
Zupa będzie dość gęsta, dlatego odłóż mniej więcej pół litra i zmiksuj, następnie wlej do garnka i zamieszaj. Ten zabieg pogłębi jej smak – wierz mi, żadna vegeta nie jest potrzebna! 😉
Na koniec dodaj śmietanę i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem**.
*jeśli kupujesz schab, to kupuj z kością – dłużej zachowa świeżość. Po wycięciu kości, zawsze zostanie na niej nieco mięsa – świetna baza na wywar do zupy.
** Taka kalafiorowa, z drobnymi modyfikacjami (ugotowana na cielęcinie lub innym chudym mięsie, bez śmietany, najlepiej bez soli i pieprzu) może być po zmiksowaniu podana 8-miesięcznemu dziecku.
Related Posts
Bulion warzywny ze szparagami
Barszcz ukraiński
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Żurek wielkanocny
Źródło:http://agatagotuje.pl/zupa-jarzynowa-kalafiorowa