Kalafior należy do moich ulubionych warzyw. Uwielbiam go - nawet na surowo. Teraz jest idealny czas na jego jedzenie. Dziś w wersji pysznej zupki kalafiorowej - rozgrzewa, napełnia brzuszek i wybornie smakuje a do tego jej wykonanie nie wymaga wiele czasu. Zapraszam:)- 1 duży kalafior lub 2 opakowania mrożonego- 2 filety z kurczaka- 1 kość schabowa wieprzowa- 2 marchewki- 1 pietruszka- 2 łodygi selera naciowego- kawałek selera- kawałeczek pora- 6 dużych ziemniaków- 3 listki laurowe- 4 ziarenka ziela angielskiego- 2 łyżki suszonego koperku- sól, pieprz do smaku- 3l. wodyMięso i kość zalewamy wodą , zaczynamy gotować. Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałeczki marchewkę, obraną pietruszkę i oba selery, kawałek umytego pora, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Jak woda zacznie wrzeć i zbierze się szumowina należy ją odciągnąć, Kiedy marchew będzie pół miękka- wyciągamy wszystkie warzywa i mięsa prócz wyżej wspomnianej marchewki. Do garnka wkładamy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafior podzielony na różyczki. Gotujemy do miękkości kalafiora. Wtedy dodajemy pokrojone w paseczki filety, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem.