ßßß
 
            
         Składniki :1 kg szynki wieprzowej10 dag suszonych śliwek10 dag suszonej żurawiny (całe owoce)50 ml wiśniówkimajeranek, rozmaryn, sól, kolorowy pieprz (świeżo mielony)olej rzepakowy lub oliwaDzień wcześniej przygotuj szynkę – długim ostrym nożem wytnij w niej kieszeń i napełnij śliwkami oraz żurawiną, następnie natrzyj ją dość obficie solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Skrop olejem, przełóż na talerz, przykryj szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na noc.Na drugi dzień krótko obsmaż szynkę z każdej strony, aby w mięsie zamknęły się pory – będzie bardziej soczyste. Przełóż razem z tłuszczem, na którym się smażyło, do naczynia żaroodpornego i polej wiśniówką. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryj mięso i polej sosem*. Piecz jeszcze przez pół godziny bez pokrywki, podlewając ponownie po 15 minutach. Po upieczeniu pozwól mięsu „dojść” – trzymaj je w uchylonym piekarniku przez 45 minut. Potem pokrój i podawaj.
Składniki :1 kg szynki wieprzowej10 dag suszonych śliwek10 dag suszonej żurawiny (całe owoce)50 ml wiśniówkimajeranek, rozmaryn, sól, kolorowy pieprz (świeżo mielony)olej rzepakowy lub oliwaDzień wcześniej przygotuj szynkę – długim ostrym nożem wytnij w niej kieszeń i napełnij śliwkami oraz żurawiną, następnie natrzyj ją dość obficie solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Skrop olejem, przełóż na talerz, przykryj szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na noc.Na drugi dzień krótko obsmaż szynkę z każdej strony, aby w mięsie zamknęły się pory – będzie bardziej soczyste. Przełóż razem z tłuszczem, na którym się smażyło, do naczynia żaroodpornego i polej wiśniówką. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkryj mięso i polej sosem*. Piecz jeszcze przez pół godziny bez pokrywki, podlewając ponownie po 15 minutach. Po upieczeniu pozwól mięsu „dojść” – trzymaj je w uchylonym piekarniku przez 45 minut. Potem pokrój i podawaj.
 *możesz też piec w rękawie i rozciąć go na ostatnie pół godziny.Related PostsŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremSzynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwiePieczony boczek z oreganoZupa zbójecka
*możesz też piec w rękawie i rozciąć go na ostatnie pół godziny.Related PostsŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremSzynka wieprzowa z cebulkami pieczona w piwiePieczony boczek z oreganoZupa zbójecka