ßßß Cookit - przepis na Suszone pomidory w oleju z rozmarynem i oregano

Suszone pomidory w oleju z rozmarynem i oregano

nazwa

Wykonanie

Cudownie słodkie, suszone pomidory w oleju, których smak dodatkowo intensyfikują dodane zioła to naprawdę wspaniała przekąska. Ten śródziemnomorski przysmak na dobre się u nas rozgościł. Coraz więcej z nas przygotowuje je jednak samodzielnie. I to nie tylko z powodu wysokiej ceny. Te domowe są nieporównywalnie smaczniejsze. Teraz, kiedy pomidory są najsłodsze, bo dojrzewały w słońcu, a nie w szklarni to najlepszy czas na ich przetworzenie.
Marynowanie pomidorów w oliwie ma długą tradycję w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Oliwa - olej blokuje dostęp tlenu do produktów spożywczych. Uniemożliwia to rozmnażanie się drobnoustrojów, choć ich nie uśmierca. Z tego względu produkty zamarynowane w oliwie nie mają tak długiej trwałości, jak produkty zakonserwowane innymi metodami i należy je przechowywać w lodówce. Zaleca się spożycie ich w ciągu 3-6 mięsiecy. W zamarynowanej w ten sposób żywności zachowuje się jednak większość składników odżywczach. Jedynie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą przejść do oliwy, dlatego wskazane jest zużyć oliwę, w której były marynowane pomidory.
Składniki:
1 . 200 g pomidorkow "Roma" lub odmiany Lima
sól gruboziarnista
2 listki laurowe
rozmaryn
oregano
dobry olej rzepakowy lub oliwa
Wykonanie:
Po umyciu i wysuszeniu wszystkie pomidorki przekroić na połówki. Środków z pestkami nie usuwam, bo tworzą one pełnię smaku pomidorów. Dlatego uważam ten pracochłonny zabieg za zupełnie zbyteczny.
Najlepiej nadają się małe podłużne pomidory np. odmiany Roma. Pomidory suszyłam i w suszarce i w piekarniku. Obie metody wypraktykowałam i polecam jednak piekarnik. Suszarka, po pierwsze jest bardzo głośna (posiadam model z Niewiadowa), a po drugie proces suszenia pomidorów trwa kilka dni. Suszarki używam jedynie do suszenia ziół
Pomidory ułożyć ciasno jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 °C. Po kilku minutach piekarnik uchylić i zmniejszyć temperature do 120°. Od tego momentu suszyć przy leciutko uchylonych drzwiczkach, by nadmiar powstającej wilgoci miał ujście.
Absolutnie na początku suszenia nie dodajemy soli, bo ta powoduje uwalnianie wilgoci i wydłuży tylko proces suszenia. Sól dodajemy po około 1-1,5 godzinie suszenia, gdy brzegi pomidorków zaczynają się już marszczyć. Wtedy również dodajemy gałązki rozmarynu i oregano.
Suszymy następne 1 . 5-2 godziny i zmniejszamy temperaturę do 100°C. Czas suszenia jest uzależniony również od ilości surowca. Moje po 3 , 5 godzinie były gotowe.
Przełożyć do wyparzonego słoika razem z ziołami, dodać listki laurowe i zalać olejem, w ilości by przykrył pomidory. Tak przygotowane suszone pomidory przeznaczamy na bieżące spożycie, a w zakręconym słoiku można przechowywać je w lodówce do kilku mięsiecy.
I tu muszę napisać jak dużą przewagę do konserwowania pomidorów ma właśnie olej, a nie oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek po otwarciu butelki już po 2-ch tygodniach traci wszystkie swoje walory smakowe i co najważniejsze świeżość, potrafi nawet zgorzknieć. Dlatego dobry olej rzepakowy do dłuższego przechowywania w naszych warunkach nadaje się idealnie.
Jeśli robimy większą ilość suszonych pomidorów, postępujemy identycznie jak wyżej, tylko na koniec do pomidorów zalanych olejem i należy dodać łyżkę octu. Ocet pełni tu identyczną rolę jak sok z cytryny przy przygotowaniu dżemów.
Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/10/suszone-pomidory-w-oleju-z-rozmarynem-i.html