Wykonanie
Lubię przygotowywać obiady, które praktycznie same się robią:-)Sprawdza się to zwłaszcza wtedy, gdy mam gości iogromną presję uciekającego czasu, żeby ze wszystkim zdążyć;-)
Mięso można przygotować na 2 sposoby - piekąc je w bardzo niskiej temperaturze w długim czasie, lub w wyższej i w krótszym czasie.Składniki:1
udziec jagnięcy z kością - mój ważył 1,8 kg,1 pęczek świeżego
rozmarynu,1 główka
czosnku,
sól,
pieprz wg uznania,2 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy.Przygotowanie:Usunąć z
mięsa tłuszcz , ponakłuwać
udziec w kilkunastu miejscach. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć połowę gałązek
rozmarynu i nieobranych ząbków
czosnku.
Mięso natrzeć
olejem,
solą i
pieprzem. Włożyć do brytfanny. Na
mięsie ułożyć resztę
rozmarynu i
czosnku. Przykryć pokrywką i zapiekać 3-4 h w temp. 180 stop. C, aż
mięso będzie miękkie. Na 0,5 h przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywę, żeby
mięso się przyrumieniło.Jeśli wybierzecie metodę wolniejszego pieczenia to nastawić piekarnik na 120 stop. C i piec około 7 do 9h (w zależności od wielkości
mięsa). Po wyjęciu z piekarnika odłożyć
mięso na deskę, aby odpoczęło, na około 10 minut.Ja podałam
udziec z
musem jabłkowym (uprażone i zmiksowane
owoce), można z sosem
miętowym lub tylko polane sosem z pieczenia.