ßßß Cookit - przepis na Pieczony udziec indyczy z chrupiącą skórką

Pieczony udziec indyczy z chrupiącą skórką

nazwa

Wykonanie

Składniki na 3 osoby:
udziec z indyka
parę ząbków czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Dzień wcześniej udziec natrzeć solą, pieprzem i oliwą.
Patelnię (lub brytfankę) rozgrzać położyć udziec skóra do dołu podpiec. Przewrócić na dru gą stronę i dodać (pod udziec) przepołowione, ale nie obrane ząbki czosnku, podpiec.
Patelni ę przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) ok 45 min. Po ok 30 min. udziec podlać wytworzonym tłuszczem.
Aby skórka była chrupiąca należy, podlać ją wytworzonym tłuszczem i podpiec w 200 °C tylko na górnej grzałce.
Po wyciągnięciu dać pieczeniu z indyczego udźca chwilę odpocząć.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/12/pieczony-udziec-indyczy-z-chrupionca.html