ßßß
Składniki:udziec indyka 1 (ok.1,3 kg)oliwa 1/2 szklankiczosnek 2 ząbkichili w proszku ½ łyżeczkimajeranek 2 łyżeczkisól 1 łyżeczkapieprz ½ łyżeczkiWykonanie:Mięso umyć i osuszyć, usunąć kość. Przygotować marynatę: do oleju dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, majeranek, paprykę. Dokładnie wymieszać. Zalać mięso i włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Na następny dzień ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz z całą marynatą. Podlać odrobiną wrzątku. Piec w piekarniku w 180 stopniach, przez 1 godzinę, pod przykryciem. Następnie odkryć, podpiec jeszcze przez ok. 20 minut, by mięso się zrumieniło.