ßßß Cookit - przepis na Szparagi białe z piekarnika

Szparagi białe z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Najbardziej lubię szparagi podane w prosty sposób. Mogę wówczas poczuć ich prawdziwy smak. Może dlatego , że po raz pierwszy spróbowałam je podane właśnie w ten sposób. A były to to szparagi ugotowane w wodzie z solą i cukrem ,wyłożone na półmisku, polane dużą ilością oliwy z oliwek i skropione octem winnym. To wszystko.
Właśnie w takiej postaci najczęściej goszczą na moim stole.
Ale lubię również szparagi/ zarówno białe jak i zielone/ pieczone w piekarniku. Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie bardzo smacznego dania. Upieczone szparagi o lekko przyrumienionych czubkach należy skropić oliwą z oliwek, posypać tartym parmezanem, solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.
Składniki:
-szparagi białe/ ilość dowolna/
-oliwa z oliwek /odpowiednio do ilości warzyw/
szczypta chilli
1 ząbek czosnku /zmiażdżony/
-sól /użyłam morskiej/
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Najpierw należy odłamać zdrewniałe ,twarde końcówki, a następnie obrać i opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Szparagi należy podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika skropione świeżą oliwą i posypane startym parmezanem. Można je wstawić na chwile do piekarnika aby zapiekły się z parmezanem.
Pieczone szparagi stanowią również doskonały dodatek do dań obiadowych
Szparagi można również upiec w folii aluminiowej .
Na rozłożonej folii należy ułożyć szparagi, posypać je solą i pieprzem, można dodać szczyptę cukru , ulubione zioła , skropić oliwą z oliwek i białym wytrawnym winem. Folię należy dokładnie zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowane pakieciki ze szparagami można również upiec na grillu. Szparagi w folii należy piec 25- 30 min/ w zależności od grubości warzyw./
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/05/szparagi-biae-z-piekarnika.html