ßßß
Składniki:-szparagi białe/ ilość dowolna/-oliwa z oliwek /odpowiednio do ilości warzyw/szczypta chilli1 ząbek czosnku /zmiażdżony/-sól /użyłam morskiej/- świeżo zmielony pieprzWykonanie:Najpierw należy odłamać zdrewniałe ,twarde końcówki, a następnie obrać i opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.Szparagi należy podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika skropione świeżą oliwą i posypane startym parmezanem. Można je wstawić na chwile do piekarnika aby zapiekły się z parmezanem.Pieczone szparagi stanowią również doskonały dodatek do dań obiadowychSzparagi można również upiec w folii aluminiowej .Na rozłożonej folii należy ułożyć szparagi, posypać je solą i pieprzem, można dodać szczyptę cukru , ulubione zioła , skropić oliwą z oliwek i białym wytrawnym winem. Folię należy dokładnie zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowane pakieciki ze szparagami można również upiec na grillu. Szparagi w folii należy piec 25- 30 min/ w zależności od grubości warzyw./