Wykonanie
Najbardziej lubię
szparagi podane w prosty sposób.
Mogę wówczas poczuć ich prawdziwy smak. Może dlatego , że po raz pierwszy spróbowałam je podane właśnie w ten sposób. A były to to
szparagi ugotowane w wodzie z
solą i
cukrem ,wyłożone na półmisku, polane dużą ilością
oliwy z oliwek i skropione
octem winnym. To wszystko.Właśnie w takiej postaci najczęściej goszczą na moim
stole.
Ale lubię również szparagi/ zarówno białe jak i zielone/ pieczone w piekarniku. Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie bardzo smacznego dania. Upieczone
szparagi o lekko przyrumienionych czubkach należy skropić
oliwą z oliwek, posypać tartym
parmezanem,
solą i świeżo zmielonym
pieprzem i gotowe.
Składniki:-
szparagi białe/ ilość dowolna/-
oliwa z oliwek /odpowiednio do ilości warzyw/szczypta
chilli1 ząbek
czosnku /zmiażdżony/-
sól /użyłam morskiej/- świeżo zmielony
pieprzWykonanie:Najpierw należy odłamać zdrewniałe ,twarde końcówki, a następnie obrać i opłukać je pod bieżącą
wodą i dokładnie osuszyć.
Szparagi należy podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika skropione świeżą
oliwą i posypane startym
parmezanem. Można je wstawić na chwile do piekarnika aby zapiekły się z
parmezanem.Pieczone
szparagi stanowią również doskonały dodatek do dań obiadowych
Szparagi można również upiec w folii aluminiowej .Na rozłożonej folii należy ułożyć
szparagi, posypać je
solą i
pieprzem, można dodać szczyptę
cukru , ulubione
zioła , skropić
oliwą z oliwek i
białym wytrawnym winem. Folię należy dokładnie zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowane pakieciki ze
szparagami można również upiec na grillu.
Szparagi w folii należy piec 25- 30 min/ w zależności od grubości warzyw./