ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z rozmarynem z piekarnika

Pieczone ziemniaki z rozmarynem z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Najprostszy i chyba najzdrowszy sposób przygotowania ziemniaków, ponieważ zjadamy je razem ze skórką, a pod skórką tak jak w owocach gromadzą się najwartościowsze składniki ziemniaka. Zima to najlepsza pora na ten pieczony w piekarniku specjał. Zresztą młode ziemniaki ze względu na sporą zawartość wody niestety nie nadają się do pieczenia.
Składniki : ziemniaki średniej wielkości
rozmaryn
dobra oliwa lub nierafinowany olej rzepakowy
sól
Zimą używam rozmarynu mrożonego, z własnych zapasów. Wiosną jak tylko pojawi się rozmaryn w sklepach ogrodniczych, zakupuję wielką donicę rozmarynu. Pielegnuję go i czekam do końca maja (po zimnych ogrodnikach), by móc go wysadzić do ogrodu. Całe lato, do późnej jesieni obrywam pachnące listki i zużywam go w kuchni. Po pierwszym przymrozku wycinam wszystkie pozostałe gałązki, obrywam igiełki, drobno siekam i do zamrażarki. Nie traci koloru, smaku, ani zapachu. Polecam ten sposób. Smakuje zupełnie jak świeży. Zimą wprost niezastąpiony.
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół. Przekrojoną stroną jak pieczątką nabierać posiekany drobno rozmaryn i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Wszystkie ziemniaki kłaść przekrojoną stroną do spodu blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Jak skórka zacznie się marszczyć, otworzyć piekarnik i przy pomocy pędzla posmarować oliwą każdego ziemniaczka. Po 20 min można już sprawdzić, obracając ziemniaka, czy się przypiekł tak jak lubimy. W moim piekarniku trwa to 30 minut. Przed podaniem posolić.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/01/ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem.html