Wykonanie
Najprostszy i chyba najzdrowszy sposób przygotowania
ziemniaków, ponieważ zjadamy je razem ze skórką, a pod skórką tak jak w owocach gromadzą się najwartościowsze składniki
ziemniaka. Zima to najlepsza
pora na ten pieczony w piekarniku specjał. Zresztą
młode ziemniaki ze względu na sporą zawartość
wody niestety nie nadają się do pieczenia.Składniki :
ziemniaki średniej wielkości
rozmaryndobra
oliwa lub nierafinowany
olej rzepakowysólZimą używam
rozmarynu mrożonego, z własnych zapasów. Wiosną jak tylko pojawi się
rozmaryn w sklepach ogrodniczych, zakupuję wielką donicę
rozmarynu. Pielegnuję go i czekam do końca maja (po zimnych ogrodnikach), by móc go wysadzić do ogrodu. Całe lato, do późnej jesieni obrywam pachnące listki i zużywam go w kuchni. Po pierwszym przymrozku wycinam wszystkie pozostałe gałązki, obrywam igiełki, drobno siekam i do zamrażarki. Nie
traci koloru, smaku, ani zapachu. Polecam ten sposób. Smakuje zupełnie jak świeży. Zimą wprost niezastąpiony.Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół. Przekrojoną stroną jak pieczątką nabierać posiekany drobno
rozmaryn i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Wszystkie
ziemniaki kłaść przekrojoną stroną do
spodu blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Jak skórka zacznie się marszczyć, otworzyć piekarnik i przy pomocy pędzla posmarować
oliwą każdego ziemniaczka. Po 20 min można już sprawdzić, obracając
ziemniaka, czy się przypiekł tak jak lubimy. W moim piekarniku trwa to 30 minut. Przed podaniem posolić.SMACZNEGO !