Wykonanie
Ostatnio chodziła za mną pieczona
marchew, taka klasyczna. Odrzuciłam więc
plany blendowania kolejnego smoothie z
jagodami i zabrałam się za przyrządzanie sałatki z pieczoną
marchewką!Przepis ultra prosty i szybki :) W sam raz na letni lunch.Składniki:
szpinakpomidorki koktajlowe
jagodyMARCHEWKA! dużo :)
sól i
pieprzoliwa /
olej rzepakowyopcjonalnie: gałązki
rozmarynuDo dzieła:
Marchew szorujemy, odcinamy nać na wysokości ok. 2-3 cm i przekrajamy na pół. Wbijajcie nóż przy
natce, wtedy każdy z kawałków zatrzyma odrobinę czuprynki :) Wszystko skrapiamy
oliwą z oliwek lub
olejem rzepakowym polskim i solidnie przyprawiamy
solą i
pieprzem. Tutaj możecie również dodać gałązki
rozmarynu, ja wybrałam tym razem klasyk bez tego dodatku :)
Marchewki pieczemy w 180*C około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy są już miękkie i przyjemnie zmieniły smak na lekko wytrawny. Jeśli tak, pakujemy wszystko na talerz pełen liści
szpinaku i jemy,
póki jakiś zająć ich nam nie zwinie! :)