ßßß
(8 porcji)Składniki:4 młode cukinie, pokrojone w 1 cm plastry6-8 łyżek oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego ( stosuję zamiennie)1 łyżka świeżych listków oregano (lub 1/2 łyżki suszonego)1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego)4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskęsól i pieprzPrzygotowanie:Ułóż plastry cukinii na ręczniku papierowym i posyp je solą. Odstaw na kilka minut, po czym odsącz ręcznikiem wydzielony sok.W międzyczasie w misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.Wymieszaj cukinię z powstałą marynatą i odstaw na 15 minut.Po tym czasie wyłóż na grilla lub patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony.Smacznego!
English versionGrilled herbed courgette(8 servings)Ingredients:4 young courgettes, cut into 1 cm slices6-8 tablespoons of olive or canola oil1 tablespoon fresh oregano leaves (or 1/2 tablespoon dried oregano)1 tablespoon fresh thyme leaves (or 1/2 tablespoon dried thyme)1 teaspoon chopped fresh rosemary (or 1/2 dried rosemary)4 cloves garlic,mincedsalt and pepperPreparation:Arrange the zucchini slices on a paper towel and generously sprinkle with salt. Set aside for a few minutes and drain the released juices with paper towel.In a bowl, mix olive oil with garlic, oregano, thyme, rosemary, a teaspoon of salt and a pinch of pepper.Mix zucchini with the marinade and set aside for 15 minutes.Next grill the zucchini on the grill or grill pan for 3 minutes on each side and serve!Enjoy!
Share the post "Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette"


