ßßß Cookit - przepis na Szynka ze śliwką

Szynka ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
12 suszonych śliwek
2 łyżeczki żelatyny
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka soli
3 łyżeczki majeranku
pół łyżeczki pieprzu
pół cebuli pokrojonej w krążki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.
Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut.
Przez środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel, to którego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki.
Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli.
Tak przygotowaną szynkę odstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Piekłam ją w rękawie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/12/szynka-ze-sliwka.html