ßßß
Składniki (4 duuże porcje):500 g spaghetti275 g pancetty*2 łyżeczki oliwy z oliwek60 ml białego wytrawnego wina4 duże jajka50 g parmezanu (u mnie grana padano)grubo mielony, świeży czarny pieprz60 ml kremówkiświeżo starta gałka muszkatołowaZacznij od tego, że przygotujesz sobie jakieś duże naczynie, w którym swobodnie będzie można wymieszać z sosem całą paczkę ugotowanego makaronuNastępnie zagotuj duży gar osolonej wody i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój boczek w dość drobną kostkę (około 1×1,5 cm) i podsmaż na oliwie z oliwek aż będzie lekko chrupiący. Na patelnię z boczkiem wlej wino i przez kilka minut trzymaj całość na małym ogniu, aby powstał słony, winny sos.Jajka sparz wrzątkiem, po czym rozbij je do miseczki i rozbełtaj, mieszając z kremówką i świeżo startym czarnym pieprzem (ilość wg uznania i doświadczenia). Ser zetrzyj na drobnej tarce i połącz z masą jajeczną.Zanim odcedzisz makaron, zaczerpnij około pół szklanki wody, w której się gotował. Przyda się do ewentualnego rozrzedzenia potrawy.Odcedzony makaron natychmiast, póki jest gorący, przełóż do przygotowanego naczynia i połącz z „winnym” boczkiem. Jak tylko to zrobisz, polej go masą jajeczną i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie nitki pokryły się (wspomnianym we wstępie) aksamitnym sosem (jajka i ser połączą się pod wpływem temperatury). Dopraw gałką muszkatołową** i podawaj od razu!
*Miałam swojski wędzony, dość chudy boczek, to go dałam zamiast włoskiego – wyszło mega pysznie 😉**Solić raczej nie trzeba, boczek zazwyczaj jest dość słony.Related PostsSpaghetti z krewetkami w śmietanowo-winnym sosieQuiche z zielonymi szparagami i boczkiemOmlet ze szparagami i dymką (z piekarnika)Carbonara z bobem (i o radykalistach oraz afrodyzjakach)Babka ziemniaczana z białą kiełbasą