Wykonanie
Marchewka i
cukinia zawinięte w
filety z piersi kurczaka zachowują soczystość i chrupkość, a ich delikatny smak idealnie komponuje się z ostrawym pesto z
pomidorów. Do tej kompozycji idealnie pasuje
bazylia, której świeży smak i aromat nadaje lekkości całej potrawie. Roladki upieczone w garnku rzymskim są niskokaloryczne i soczyste. Polecam na letni obiad
Składniki (2-4 porcje):2
piersi z kurczaka1
młoda cukinia1 duża
marchew4-6 łyżeczek
pomidorowego pestogarść świeżych liści
bazylii (można pominąć)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzJeśli używasz garnka rzymskiego, to go namocz przez kwadrans w letniej wodzie. Jeśli naczynia żaroodpornego, to je lekko natłuść.
Marchew obierz i umyj. Za pomocą obieraczki do warzyw albo mandoliny pokrój ją wzdłuż na długie, cienkie wstążki. To samo zrób z
cukinią (ale jej nie musisz obierać ze skórki). Jeśli wstążki są dość grube i sztywne, to wrzuć je na 2-3 minuty do wrzątku.
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Tam, gdzie są najgrubsze, natnij je i rozłóż, po czym ostrożnie rozbij na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie rozerwać
mięsa. Najlepiej zrobić to przez folię spożywczą albo woreczek foliowy.Każdy filet oprósz
solą i
pieprzem, posmaruj pesto. Na tak przygotowanym płacie
mięsa ułóż na 3/4 powierzchni warstwę
cukinii, następnie
marchewki (albo odwrotnie – to bez znaczenia) i liści
bazylii. Zroluj i
owiń nicią kuchenną.Jeśli pieczesz w garnku rzymskim, to po namoczeniu wytrzyj go do sucha i umieść w nim roladki (nie trzeba natłuszczać, jeśli jest dobrze wypieczony – tzn. użyty już kilka
razy). Przykryj go pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę 200°C i piecz przez kwadrans od kiedy osiągnie tę temperaturę, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 10-15 minut.Gdy używasz konwencjonalnego naczynia, to piecz tyle samo czasu, ale wstaw je do już nagrzanego piekarnika. Możesz też zawinąć roladki w folię aluminiową (jak
cukierek).
Related Posts
Kaczka pieczona z
jabłkami i
dynią w cydrzeSurówka z
cukinii i
kalarepy z orzeźwiającym dressingiem
Cukinia faszerowana
brązowym ryżem i
suszonymi pomidoramiPieczony
boczek z
oreganoZupa ogórkowa z
kaszą manną