ßßß
Składniki (2-4 porcje):2 piersi z kurczaka1 młoda cukinia1 duża marchew4-6 łyżeczek pomidorowego pestogarść świeżych liści bazylii (można pominąć)sól i świeżo zmielony czarny pieprzJeśli używasz garnka rzymskiego, to go namocz przez kwadrans w letniej wodzie. Jeśli naczynia żaroodpornego, to je lekko natłuść.Marchew obierz i umyj. Za pomocą obieraczki do warzyw albo mandoliny pokrój ją wzdłuż na długie, cienkie wstążki. To samo zrób z cukinią (ale jej nie musisz obierać ze skórki). Jeśli wstążki są dość grube i sztywne, to wrzuć je na 2-3 minuty do wrzątku.Piersi z kurczaka umyj i osusz. Tam, gdzie są najgrubsze, natnij je i rozłóż, po czym ostrożnie rozbij na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie rozerwać mięsa. Najlepiej zrobić to przez folię spożywczą albo woreczek foliowy.Każdy filet oprósz solą i pieprzem, posmaruj pesto. Na tak przygotowanym płacie mięsa ułóż na 3/4 powierzchni warstwę cukinii, następnie marchewki (albo odwrotnie – to bez znaczenia) i liści bazylii. Zroluj i owiń nicią kuchenną.Jeśli pieczesz w garnku rzymskim, to po namoczeniu wytrzyj go do sucha i umieść w nim roladki (nie trzeba natłuszczać, jeśli jest dobrze wypieczony – tzn. użyty już kilka razy). Przykryj go pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę 200°C i piecz przez kwadrans od kiedy osiągnie tę temperaturę, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 10-15 minut.Gdy używasz konwencjonalnego naczynia, to piecz tyle samo czasu, ale wstaw je do już nagrzanego piekarnika. Możesz też zawinąć roladki w folię aluminiową (jak cukierek).
Related PostsKaczka pieczona z jabłkami i dynią w cydrzeSurówka z cukinii i kalarepy z orzeźwiającym dressingiemCukinia faszerowana brązowym ryżem i suszonymi pomidoramiPieczony boczek z oreganoZupa ogórkowa z kaszą manną