Wykonanie
Kalarepkę mogłabym jeść kilogramami, najlepiej obraną, surową, pokrojoną na kawałki. :-) To moja ulubiona zdrowa przekąska.
Póki co nie naszła mnie jeszcze ochota by sprawdzać czy lubię ją też w wersji pieczonej/gotowanej. Dzisiejsza propozycja to surówka z dodatkiem
kalarepki. Charakterystyczny smak
kalarepy przełamuje
słodycz jabłka. Wersja najbardziej podstawowa, w planach są kolejne wariacie. :-)
1
kalarepka2
młode marchewki1
jabłkosól,
pieprz1.
Kalarepkę i
marchew obieramy.
Jabłko również obieramy, wykrawamy gniazda nasienne.2.
Kalarepkę i
jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach.3. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.