Wykonanie
Przepis banalnie prosty. A poprzez dodanie
rodzynek lub zmiażdżonego ząbka
czosnku powstają nam dwie różne surówki z
kalarepy - na słodko lub na ostro. Zrobiłam w wersji podstawowej.
Składniki:2
kalarepy4
marchewki1 duże
jabłkosól,
pieprz1 łyżka
majonezu1-2 łyżki
jogurtu naturalnegoSposób przygotowania:1.
Kalarepę obieramy, trzemy na tarce jarzynowej, delikatnie solimy i odstawiamy na 10 minut. Po upływie czasu odciskamy
kalarepę z nadmiaru soku.2. Obieramy
marchew i
jabłko i ścieramy na tarce. Dodajemy do
kalarepy. Całość mieszamy i doprawiamy.3. Na tym możemy zakończyć lub też zrobić jak wspominałam wcześniej, czyli dodajemy
rodzynki, jeśli chcemy
mieć surówkę na słodko. A jeśli dodamy 1-2 ząbki zmiażdżonego
czosnku powstanie nam surówka z
kalarepy na ostro.Smacznego :)