Wykonanie
Nie za słodkie, niezbyt pierne (czyli po staropolsku
pieprzne, ostre), aromatyczne pierniczki katarzynki. Zaraz po upieczeniu mogą spowodować tragedię w niejednej rodzinie z wątpliwej jakości uzębieniem albo u niecierpliwych osobników kiwającymi się mleczakami. Są bowiem bardzo twarde i, aby skruszeć, potrzebują kilku dni w wilgotnym otoczeniu. Gdy już dojrzeją, rozpływają się w ustach.Aby zadać
szyku, warto wyciąć je charakterystycznymi foremkami w kształcie chmurek albo 6 sklejonych kółek. Wg jednej z legend, pierniczki w tym kształcie powstały, bo Katarzyna, córka piekarza, położyła zbyt blisko kilka okrągłych
ciastek na blasze i się skleiły w trakcie pieczenia. Inne podanie głosi, że ten kształt to dwa
serca leżące naprzeciw siebie i połączone obrączkami. Bardzo trudno dostać takie foremki (udało mi się kupić na Allegro), więc można posłużyć się tekturowym szablonem i wycinać nożykiem albo użyć jakiejkolwiek foremki, ale wtedy nie będziemy
mieć katarzynek.Klasyczny, sprawdzony od lat przepis Barbary Bytnerowiczowej znalazłam na blogu Moje wypieki .
Składniki (2-3 blaszki pierniczków)200 g płynnego
miodu1 łyżeczka
przyprawy korzennej do piernikakilka łyżek karmelu (albo1 łyżka
kakao)100 g
cukru pudru1
jajko400 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaopcjonalnie: 1-2 łyżki kwaśnej
śmietanyDo płynnego
miodu* dodaj
cukier, karmel (albo
kakao – dla nadania koloru),
przyprawę do piernika,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Zagnieć jednolite ciasto – będzie dość twarde. Jeśli nie będzie chciało się lepić, to dodaj 1-2 łyżki kwaśnej
śmietany.Ciasto rozwałkuj na grubość 5-10 mm i wykrawaj pierniczki. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj
wodą i piecz przez 12-15 minut w 190°C.Chwilę po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, ale jak ostygną, to natychmiast stwardnieją. Aby zmiękły, przełóż je do pudełka (puszki) z ćwiartkami albo połówkami
jabłek, będą wchłaniać ich wilgoć (uważaj na
jabłka, żeby nie spleśniały). Możesz je też zostawić w otwartym pojemniku, jeśli powietrze w Twoim domu nie jest bardzo suche.
*jeśli
miód się zestalił, to go podgrzej i przestudźRelated PostsSzybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanym
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBabka na
winie musującymŚwiąteczne murzynki