ßßß
Składniki (2-3 blaszki pierniczków)200 g płynnego miodu1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernikakilka łyżek karmelu (albo1 łyżka kakao)100 g cukru pudru1 jajko400 g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczeniaopcjonalnie: 1-2 łyżki kwaśnej śmietanyDo płynnego miodu* dodaj cukier, karmel (albo kakao – dla nadania koloru), przyprawę do piernika, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieć jednolite ciasto – będzie dość twarde. Jeśli nie będzie chciało się lepić, to dodaj 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.Ciasto rozwałkuj na grubość 5-10 mm i wykrawaj pierniczki. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wodą i piecz przez 12-15 minut w 190°C.Chwilę po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, ale jak ostygną, to natychmiast stwardnieją. Aby zmiękły, przełóż je do pudełka (puszki) z ćwiartkami albo połówkami jabłek, będą wchłaniać ich wilgoć (uważaj na jabłka, żeby nie spleśniały). Możesz je też zostawić w otwartym pojemniku, jeśli powietrze w Twoim domu nie jest bardzo suche.


*jeśli miód się zestalił, to go podgrzej i przestudźRelated PostsSzybko dojrzewające pierniczki (alpejskie)Pierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanymRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBabka na winie musującymŚwiąteczne murzynki