Wykonanie
W domu pachnie pierniczkami, więc z całą stanowczością
mogę rzec, że Święta tuż tuż... Miesiąc temu wypróbowałam ten przepis i sprawdził się wyśmienicie, dlatego postanowiłam wykorzystać go raz jeszcze. Oprócz katarzynek planuję upiec jeszcze inne drobne pyszności. Coś mi się wydaje, że tegoroczne Święta należeć będą właśnie do
ciasteczek! Choć niepowtarzalnie jak co roku królować będzie sernik, makowiec i piernik :)
Składniki:- 350 g
miodu- 2 łyżeczki
przyprawy do piernika- 2 łyżki
kakao- 200 g
cukru pudru- 2
jajka- 500 g
mąki pszennej- 4 łyżki
proszku do pieczenia* jeśli ciasto będzie za suche dodajemy po 1 łyżce
śmietany kwaśniejWykonanie:Zaczynamy od zmieszania płynnego
miodu,
przyprawy do piernika,
cukru,
jajek i
kakaa. Następnie dodajemy
mąkę przesianą i połączoną z
proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, będzie to trochę trudne, dlatego możemy dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej
śmietany. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość i wycinamy
ciasteczka. Przygotowujemy blaszkę- natłuszczamy ją
margaryną i posypujemy
mąką, dzięki
czemu żadne
ciastko nam się nie przyklei. Katarzynki pieczemy do 15 min w temperaturze 190 st. Nie dłużej, ponieważ jeśli za bardzo je spieczemy będą twarde i gorzkie.