Wykonanie
Pin It
Udało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważna wiadomość dla osób liczących kalorie ;). Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag Doroty .Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły.Składniki:200 g
miodu1 łyżeczka przypraw korzennych do piernikakilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę
kakao)100 g
cukru pudru1
jajko400 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka gęstej
śmietanyWykonanie:Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być cienkie. Foremką do katarzynek wykrawamy pierniczki, smarujemy je z wierzchu
wodą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12-15 minut.