Wykonanie
Kto nie kocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie
potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką.
SKŁADNIKI:- 20 dag
miodu- 1 łyżeczka przypraw korzennych(
pisałam o nich tu )- 1 łyżkę
kakao- 10 dag
cukru pudru- 1
jajko- 40 dag
mąki pszennej- 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaSPOSÓB WYKONANIA:- do płynnego
miodu dodać
przyprawy korzenne,
cukier,
kakao,
jajko potem mąkę z
proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto dość twarde( jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej
śmietany)- rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej i wykrawać foremką katarzynki.- posmarować je z wierzchu
wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mace blaszce ok 12-15 minut nie spiec bo będą zbyt twarde w tem. 190 stopni.
- schować do suchego pojemnika i czekać aż zmiękną :)*inspiracje przepisu z "Moje wypieki"Smacznego