Wykonanie
Najbardziej popularne
toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne
pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu
pieczywu :) Smakują wybornie, w niczym nie ustępują tym z Torunia. Jedyny minus to taki, że trochę muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki z piernikami włożymy kawałki
jabłka i kromkę świeżego
chleba.O powstaniu katarzynek krąży kilka legend, nie
będę ich przytaczała, możecie o nich poczytać tutaj i tutaj .
Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.):400 g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g płynnego
miodu1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1
jajko100 g
cukru pudru1-2 łyżki kwaśnej
śmietany (opcjonalnie)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 ° C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.2. W jednej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.3. W drugiej wymieszać
miód z
przyprawą do piernika,
kakao,
jajkiem i
cukrem pudrem.4. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodawać stopniowo
śmietanę.5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki foremką w kształcie chmurki.
Układać dość gęsto na blasze i piec przez ok. 12-14 min. (u mnie pierwsza blacha 14 min., druga 12 min.).
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe"