ßßß Cookit - przepis na Pierniki Katarzynki

Pierniki Katarzynki

nazwa

Wykonanie

Najbardziej popularne toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w niczym nie ustępują tym z Torunia. Jedyny minus to taki, że trochę muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki z piernikami włożymy kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba.
O powstaniu katarzynek krąży kilka legend, nie będę ich przytaczała, możecie o nich poczytać tutaj i tutaj .
Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.):
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g płynnego miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 jajko
100 g cukru pudru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 ° C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. W drugiej wymieszać miód z przyprawą do piernika, kakao, jajkiem i cukrem pudrem.
4. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodawać stopniowo śmietanę.
5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki foremką w kształcie chmurki.
Układać dość gęsto na blasze i piec przez ok. 12-14 min. (u mnie pierwsza blacha 14 min., druga 12 min.).
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe"
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/11/pierniki-katarzynki.html