ßßß
Składniki (2 porcje):2 łyżki pesto z natki pietruszki2 młode pietruszkimasło klarowane do smażeniaczarny pieprz, sól morskasok z połowy cytrynymąka pszenna do obtoczenia rybyFilety z karpia opłucz, osusz i pozbaw ewentualnych ości. Jeśli filet jest potężny, to możesz lekko skroić górną część, aby nie była zbyt wystająca. Oprósz karpia solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odłóż do lodówki na około pół godziny.Młode pietruszki wyszoruj, nie musisz ich obierać. Ułóż je na arkuszu folii aluminiowej i oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem rzepakowym, zawiń i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.W tym czasie, jeśli nie masz pesto z natki pietruszki, to je przygotuj. Potrzebować będziesz:50 g natki (to około 2 pęczki – same listki, bez łodyżek)40 g startego parmezanu lub podobnego sera40 g łuskanego słonecznika1-2 ząbki czosnkuolej rzepakowysól morska do smakuNa suchej patelni upraż ziarna słonecznika. Odstaw do wystudzenia.Do kielicha blendera włóż natkę i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku. Zmiksuj pobieżnie, żeby zrobiło się więcej miejsca.Dodaj słonecznik i parmezan, podlej olejem i miksuj do całkowitego rozdrobnienia. Pod koniec rozdrabniania dopraw solą morską do smaku i dolej tyle oleju, ile trzeba do osiągnięcia zadowalającej Cię smarownej konsystencji.Na każdym filecie rozsmaruj łyżkę pesto z natki i ułóż na środku upieczoną pietruszkę. Złóż na pół w kierunku od góry fileta w dół (czyli inaczej mówiąc – grubszą stronę połóż na cieńszej) i delikatnie obtocz w mące, po czym smaż z obu stron przez dwie-trzy minuty na maśle klarowanym.Podawaj na przykład z risotto z zielonym groszkiem .

Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiPo prostu karp smażony, najlepszyPesto z pietruszkiSpaghetti alla puttanescaPapryka faszerowana kuskusem