ßßß Cookit - przepis na Maślano-Cytrynowy Okoń Morski z Natką Pietruszki i Czosnkiem i Młodą Marchewką

Maślano-Cytrynowy Okoń Morski z Natką Pietruszki i Czosnkiem i Młodą Marchewką

nazwa

Wykonanie

Lato - więc czas na rybkę...W końcu wyremontowałam kuchnię, więc wypatrujcie kolejne posty z jedzonkiem. Ten przepis jest prosty i szybki! A my będziemy po prostu zachwyceni. Dodatkowo wzbogacimy organizm kwasami Omega, a pietruszka podleczy nasze nerki. Żałuję, że ryby są takie drogie, gdyby nie to jadałabym je zdecydowanie częściej. I oznacza to jednocześnie, iż zazdroszczę ludziom z nad morza - ci to mają dobrze - świeże rybki...;D
Składniki tego dania mamy praktycznie podane w tytule:
(porcja na 2 osoby)
2 okonie morskie, ale ten przepis jest także świetny gdy wykorzystamy pstrąga
1 cytryna
pół pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku na jedną rybę
1/5 kostki masła
sól morska
piperz świeżo zmielony
papryka słodka
mieszanka do ryb i owoców morza w młynku;) - myślę, że najlepsza, bo mamy w niej same przyprawy, a jedynym konserwantem jest sól w tej wersji macie także młodą marchewkę, której możecie dodać ile chcecie;))
Jeśli mamy czas warto wcześniej natrzeć rybę samymi przyprawami i pozostawić chociaż na 30 minut w lodówce
Przygotowanie:
*Najpierw włączamy piekarnik 180 st. C
*Kroimy pół cytryny na drobne kawałki. Drugie pół zostawiamy do dekoracji i do skropienia gotowej ryby
*Kroimy pietruszkę, masło i przeciskamy przez praskę obrany czosnek, kroimy młodą marchewkę
*Na folii aluminiowej układamy rybę - do jej środka i na zewnątrz dodajemy przyprawy (jeśli nie przyprawiliśmy wcześniej) następnie do środka wkładamy masło z czosnkiem, natką pietruszkii kawałkami cytryny. To co nam zostanie wcieramy w zewnętrzną część ryby. Marchewkę układamy dookoła ryby;)
*Rybę zawijamy ciasno folia i pieczemy 30-45 minut w zależności od wielkości ryby.Ta ze zdjęcia był mięciutka i krucha po 30min;)
Podajemy z cytryną i solą - dla lubiących słone potrawy;)
Buziaki dla wszystkich. Miłego Dnia i Smacznego;))
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2013/08/maslano-cytrynowy-okon-morski-z-natka.html