Wykonanie
Lato - więc czas na
rybkę...W końcu wyremontowałam kuchnię, więc wypatrujcie kolejne posty z jedzonkiem. Ten przepis jest prosty i szybki! A my będziemy po prostu zachwyceni. Dodatkowo wzbogacimy organizm kwasami Omega, a
pietruszka podleczy nasze nerki. Żałuję, że
ryby są takie drogie, gdyby nie to jadałabym je zdecydowanie częściej. I oznacza to jednocześnie, iż zazdroszczę ludziom z nad morza - ci to mają dobrze - świeże
rybki...;D
Składniki tego dania mamy praktycznie podane w tytule:(porcja na 2 osoby)2 okonie morskie, ale ten przepis jest także świetny gdy wykorzystamy
pstrąga1
cytrynapół pęczka
natki pietruszki3 ząbki
czosnku na jedną
rybę1/5 kostki
masłasól morskapiperz świeżo zmielony
papryka słodkamieszanka do ryb i
owoców morza w młynku;) - myślę, że najlepsza, bo mamy w niej same
przyprawy, a jedynym konserwantem jest
sól w tej wersji macie także
młodą marchewkę, której możecie dodać ile chcecie;))Jeśli mamy czas warto wcześniej natrzeć
rybę samymi
przyprawami i pozostawić chociaż na 30 minut w lodówce
Przygotowanie:*Najpierw włączamy piekarnik 180 st. C*Kroimy pół
cytryny na drobne kawałki. Drugie pół zostawiamy do dekoracji i do skropienia gotowej
ryby*Kroimy
pietruszkę,
masło i przeciskamy przez praskę obrany
czosnek, kroimy
młodą marchewkę*Na folii aluminiowej układamy
rybę - do jej środka i na zewnątrz dodajemy
przyprawy (jeśli nie przyprawiliśmy wcześniej) następnie do środka wkładamy
masło z
czosnkiem,
natką pietruszkii kawałkami
cytryny. To co nam zostanie wcieramy w zewnętrzną część
ryby.
Marchewkę układamy dookoła
ryby;)*
Rybę zawijamy ciasno folia i pieczemy 30-45 minut w zależności od wielkości
ryby.Ta ze zdjęcia był mięciutka i krucha po 30min;)Podajemy z
cytryną i
solą - dla lubiących słone potrawy;)Buziaki dla wszystkich. Miłego Dnia i Smacznego;))