Jak szybko zrobić kruche ciasto?

nazwa

Wykonanie

Parę wpisów temu wspominałam, że wyczaiłam patent na to jak szybko zagnieść kruche ciasto, gdy nie ma się na stanie wypasionego robota kuchennego. Dzięki tłuczkowi do ziemniaków i misce ta nielubiana przeze mnie czynność została skrócona do minimum i oszczędza mi sprzątania – nie muszę skrobać stolnicy ani obierać rąk z resztek ciasta 😉 Wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu i chwilę się nad nimi popastwić za pomocą tłuczka – jak widać na obrazkach poniżej.
Składniki na kruche ciasto:
400 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto używając do tego tłuczka. W ten sposób masło się nie rozpuści od ciepła Twoich dłoni, więc mąka nie rozmięknie i ciasto będzie kruche. Gotowe zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do wychłodzenia albo do zamrażarki. Możesz wykorzystać do dowolnego słodkiego kruchego placka
Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190°C
Related Posts
„Francuski szef kuchni” Julii Child
Ciasto marchewkowo-bananowe bez jajek
Chleb pomidorowy na pszennym zakwasie
Kruche ciasto z pianką i malinami – bardzo popularne :)
Ekstremalnie kruche ciasteczka chałwowo-daktylowe
Źródło:http://agatagotuje.pl/jak-szybko-zrobic-kruche-ciasto