Wykonanie
Malinka +
marchewka =
ciasteczko z dziurkąPo długim weekendzie nad morzem wypoczęliśmy i wróciliśmy z nową energią i... nowymi przepisami:)Przetestowane na rożnych grupach wiekowych i
smakowych ciasteczka marchewkowe z
konfiturą z
malin.Proste, szybkie, pyszne i w
sumie, to nawet dietetyczne, bo nie dodajemy do środka
cukru. Z wyprawy do Wicka przywieźliśmy różne
dżemy i
konfitury - również z
malin, więc nie czekając długo na dzisiejszą wizytę małego szkraba i jego rodziców upiekłam
ciasteczka.Co potrzebujemy?- 450 g
mąki-
jajko plus osobno roztrzepane
żółtko- łyżeczka
cynamonu- łyżeczka
proszku do pieczenia- 3 lub 4
marchewki- 200 g letniego, rozpuszczonego
masła-
konfitura z
malin-
cukier puder do posypania- odrobina
cukru waniliowego- można dodać trochę tartej dyni1.
Marchew trzemy na drobnej tarce.2. Do miski dajemy przesianą
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i
jajko. Mieszamy. Dodajemy
masło i ponownie mieszamy.3. Następnie do
mąki wmieszać należy
marchew - aż wszystko połączy się w ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać trochę
mąki.4. Ciasto rozwałkowujemy (ale nie za cienko) i robimy dużą szklanką kółka - wycinamy jak przy robieniu pierogów. W połowie kółek wycinamy małe kółka.5. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia. Na niego kładziemy pełne kółko i na nie kółko bez środka. Każde takie
ciasteczko smarujemy roztrzepanym
żółtkiem i do dziurki dajemy
konfiturę.6. Z małych kółeczek pozostałych po wycięciu połowy kółek można zrobić małe
ciasteczka - wrzucić je na blachę, dodać odrobinę
konfitury i piec:)Pieczemy w temperaturze 195 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy z pieca i posypujemy
cukrem pudrem (ilość według uznania)
póki jeszcze są ciepłe.Później pozostaje napawać się zapachem i smakiem
póki nie znikną:)Smacznego!