ßßß
Składnikiskrzydełka drobiowe, 1 kgoliwa z oliwek, 2 łyżkisos worcestershire, 1 łyżkaocet balsamiczny, 1 łyżkamiód, 1 i 1,2 łyżeczkimusztarda węgierska, 1 łyżeczkapapryka ostra wędzona, 1-1 i 1/2 łyżeczkitymianek i estragon, po 1/2 łyżeczkisól morska, świeżo mielony kolorowy pieprzpapryka żółta i czerwona, po 1/3 sztukimarchewka, 1 średniacebula czerwona, 1/2 sztukiczosnek, 4-5 ząbkówSposób przygotowaniaSkrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Oliwę, sos, ocet, miód, musztardę i przyprawy połączyć. Mięso obtoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.Papryki i marchewkę pokroić w paseczki. Cebulę w grube plastry. Następnie skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Czosnek zmiażdżyć płaską stroną noża. Warzywa ułożyć między skrzydełkami. Piec kolejne 30 minut. W połowie pieczenia odlać tłuszcz, który wytopi się z mięsa.