ßßß Cookit - przepis na Pikantne skrzydełka pieczone z warzywami - Buszująca w kuchni

Pikantne skrzydełka pieczone z warzywami - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
skrzydełka drobiowe, 1 kg
oliwa z oliwek, 2 łyżki
sos worcestershire, 1 łyżka
ocet balsamiczny, 1 łyżka
miód, 1 i 1,2 łyżeczki
musztarda węgierska, 1 łyżeczka
papryka ostra wędzona, 1-1 i 1/2 łyżeczki
tymianek i estragon, po 1/2 łyżeczki
sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
papryka żółta i czerwona, po 1/3 sztuki
marchewka, 1 średnia
cebula czerwona, 1/2 sztuki
czosnek, 4-5 ząbków
Sposób przygotowania
Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Oliwę, sos, ocet, miód, musztardę i przyprawy połączyć. Mięso obtoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.
Papryki i marchewkę pokroić w paseczki. Cebulę w grube plastry. Następnie skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Czosnek zmiażdżyć płaską stroną noża. Warzywa ułożyć między skrzydełkami. Piec kolejne 30 minut. W połowie pieczenia odlać tłuszcz, który wytopi się z mięsa.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/pikantne-skrzydelka-pieczone-z-warzywami