Wykonanie
Od kiedy prowadzę bloga, chętniej sięgam po nowe smaki. Chciałabym spróbować ich jak najwięcej. Czasami wystarczy kilka minut pracy więcej, czasem muszę się nagimnastykować. W przypadku tego przepisu nakład pracy był niewielki, a osiągnięty efekt wart każdej minuty.
Szparagi upieczone mają zupełnie inny smak niż te gotowane. Polecam tym, którzy lubią czasem poeksperymentować :)
Składniki:1 kg
szparagów - jak najcieńsze1/3 szkl.
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
octu balsamicznegoszczypta
ostrej paprykisól morskaświeżo mielony
pieprzSposób przygotowania:
Szparagi obierz - szczegółowa instrukcja tutaj, umyj i włóż do żaroodpornego naczynia. Przygotuj marynatę -
oliwę wymieszaj z
octem,
przyprawami i rozgniecionym
czosnkiem. Polej nią
szparagi. Piecz 20-25 minut w 200 st.