ßßß Cookit - przepis na Kebaby z kurczaka z dipem z awokado

Kebaby z kurczaka z dipem z awokado

nazwa

Wykonanie

Ten fantastyczny przepis pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J. Olivera, z rozdziału poświęconego kuchni marokańskiej. Brzmi egzotycznie, ale danie jest pyszne, proste, a dip z awokado – rewelacja. Na pewno doskonale sprawdzi się również w połączeniu z rybą, meksykańskimi nachosami, czy nawet jako dodatek do kiełbasek z grilla.
Składniki (4 porcje)
4 piersi z kurczaka
4 chlebki pitta
Cytryna
Marynata:
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
Łyżka ostrej papryki
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka kolendry
3 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Dip:
2 dojrzałe awokado
Łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
Papryczka chilli
Pęczek świeżej kolendry
2 łyżki oliwy
Cytryna
Przygotowanie
Obierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.
Kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty, wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
Pokrojonego kurczaka dokładnie obtocz w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przekrój awokado na połówki, usuń z nich pestki i łyżeczką przełóż miąższ do miski.
Posiekaj natkę kolendry, pokrój drobno papryczkę chilli.
Dodaj do awokado kolendrę i chilli, zmielony kmin, przepuszczony przez praskę czosnek, oliwę i sok z cytryny.
Wszystkie składniki dipu rozgnieć widelcem lub ubijakiem do ziemniaków – możesz też użyć do tego blendera, jeśli chcesz, aby miał jednolitą, kremową konsystencję.
Postaw patelnię do grillowania na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzej. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Nabij zamarynowane kawałki kurczaka na szpikulce do szaszłyków.
Smaż szaszłyki przez 7 minut, przewracając je co minutę.
Zmocz pod kranem chlebki pitta, rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Równie dobrze możesz podgrzać je na patelni, ale wymaga to więcej zaangażowania z Twojej strony, a musisz przecież obracać szaszłyki – nie warto brać na siebie zbyt wiele.
Podawaj szaszłyki z gorącymi chlebkami i pysznym dipem i pozwól stołownikom, aby sami napełniali swoje chlebki. Możesz dodać cząstki cytryny do wyciskania.
Smacznego!
Zobacz także:
Wspaniałe szaszłyki wieprzowe
Szaszłyki z kurczaka w sosie satay
Fajitas z kurczaka
Źródło:http://mammadeli.com/2013/11/30/kebaby-z-kurczaka-z-dipem-z-awokado