Wykonanie
Ten fantastyczny przepis pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J. Olivera, z rozdziału poświęconego kuchni marokańskiej. Brzmi egzotycznie, ale danie jest pyszne, proste, a dip z
awokado – rewelacja. Na pewno doskonale sprawdzi się również w połączeniu z
rybą, meksykańskimi nachosami, czy nawet jako dodatek do kiełbasek z grilla.

Składniki (4 porcje)4
piersi z kurczaka4
chlebki pitta
CytrynaMarynata:kawałek świeżego
imbiru wielkości kciukaŁyżka
ostrej paprykiŁyżeczka
kurkumyŁyżeczka
kolendry3 łyżki
oliwySól,
pieprzDip:2 dojrzałe
awokadoŁyżeczka
kminu rzymskiego2 ząbki
czosnkuPapryczka chilliPęczek świeżej
kolendry2 łyżki
oliwyCytrynaPrzygotowanieObierz
imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ziarna
kolendry utrzyj w moździerzu.
Kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa.Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty, wraz ze szczyptą
soli i
pieprzu.Pokrojonego
kurczaka dokładnie obtocz w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.Przekrój
awokado na połówki, usuń z nich pestki i łyżeczką przełóż miąższ do miski.Posiekaj
natkę kolendry, pokrój drobno
papryczkę chilli.Dodaj do
awokado kolendrę i
chilli, zmielony
kmin, przepuszczony przez praskę
czosnek,
oliwę i
sok z cytryny.Wszystkie składniki dipu rozgnieć widelcem lub ubijakiem do
ziemniaków – możesz też użyć do tego blendera, jeśli chcesz, aby miał jednolitą, kremową konsystencję.Postaw patelnię do grillowania na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzej. Piekarnik nastaw na 180 stopni.Nabij zamarynowane kawałki
kurczaka na szpikulce do szaszłyków.Smaż szaszłyki przez 7 minut, przewracając je co minutę.Zmocz pod kranem
chlebki pitta, rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Równie dobrze możesz podgrzać je na patelni, ale wymaga to więcej zaangażowania z Twojej strony, a musisz przecież obracać szaszłyki – nie warto brać na siebie zbyt wiele.Podawaj szaszłyki z gorącymi
chlebkami i pysznym dipem i pozwól stołownikom, aby sami napełniali swoje
chlebki. Możesz dodać cząstki
cytryny do wyciskania.Smacznego!



Zobacz także:Wspaniałe szaszłyki wieprzoweSzaszłyki z
kurczaka w sosie satayFajitas z
kurczaka