ßßß
Składniki (4 porcje)4 piersi z kurczaka4 chlebki pittaCytrynaMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciukaŁyżka ostrej paprykiŁyżeczka kurkumyŁyżeczka kolendry3 łyżki oliwySól, pieprzDip:2 dojrzałe awokadoŁyżeczka kminu rzymskiego2 ząbki czosnkuPapryczka chilliPęczek świeżej kolendry2 łyżki oliwyCytrynaPrzygotowanieObierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.Kurczaka pokrój na kawałki wielkości kęsa.Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty, wraz ze szczyptą soli i pieprzu.Pokrojonego kurczaka dokładnie obtocz w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.Przekrój awokado na połówki, usuń z nich pestki i łyżeczką przełóż miąższ do miski.Posiekaj natkę kolendry, pokrój drobno papryczkę chilli.Dodaj do awokado kolendrę i chilli, zmielony kmin, przepuszczony przez praskę czosnek, oliwę i sok z cytryny.Wszystkie składniki dipu rozgnieć widelcem lub ubijakiem do ziemniaków – możesz też użyć do tego blendera, jeśli chcesz, aby miał jednolitą, kremową konsystencję.Postaw patelnię do grillowania na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzej. Piekarnik nastaw na 180 stopni.Nabij zamarynowane kawałki kurczaka na szpikulce do szaszłyków.Smaż szaszłyki przez 7 minut, przewracając je co minutę.Zmocz pod kranem chlebki pitta, rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 3-4 minuty. Równie dobrze możesz podgrzać je na patelni, ale wymaga to więcej zaangażowania z Twojej strony, a musisz przecież obracać szaszłyki – nie warto brać na siebie zbyt wiele.Podawaj szaszłyki z gorącymi chlebkami i pysznym dipem i pozwól stołownikom, aby sami napełniali swoje chlebki. Możesz dodać cząstki cytryny do wyciskania.Smacznego!

Zobacz także:Wspaniałe szaszłyki wieprzoweSzaszłyki z kurczaka w sosie satayFajitas z kurczaka