Wykonanie
To jeden z 30-minutowych przepisów Jamiego Olivera. Wygląda, jakbym spędziła w kuchni mnóstwo czasu, a że wykorzystuję gotowe
ciasto francuskie, danie przygotowuje się naprawdę szybko. Ja podaję je z
marchewką z
groszkiem przygotowaną na sposób stołówkowy – rozgotowaną, słodką, trochę pulpowatą. Całość ma urok obiadu ze szkolnej stołówki. Bardzo krzepiące.









Składniki4
filety z kurczakaOliwaKawałek
masłaPęczek
dymki150g
pieczarekCzubata łyżka
mąki2 łyżeczki
musztardy (ja użyłam sarepskiej)Czubata łyżka kwaśnej
śmietany300ml
wywaru warzywnego (może być z kostki, ja ugotowałam z
włoszczyzny dzień wcześniej)Kilka gałązek świeżego
tymiankuSzczypta
gałki muszkatołowejSól,
pieprzArkusz gotowego
ciasta francuskiegoJajkoPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 220 stopni.Posiekaj
dymkę,
pieczarki pokrój w plasterki.
Kurczaka pokrój na paski.Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę
oliwy, dodaj
masło, dorzuć
kurczaka i smaż ok 3 minut.Dodaj
dymkę i
pieczarki wraz z czubatą łyżką
mąki, wymieszaj.Dodaj
musztardę,
śmietanę, wlej
bulion, wymieszaj.Dorzuć listki
tymianku, dopraw
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Duś chwilę na małym ogniu.Oprósz blat
mąką i rozwiń arkusz
ciasta francuskiego. Delikatnie ponacinaj w kratkę.Zdejmij
kurczaka z ognia i przełóż do naczynia do zapiekania.Przykryj
kurczaka ciastem, zawijając przy brzegach jeśli trzeba.Rozbełtaj
jajko i posmaruj nim ciasto.Piecz na złoto około 15 minut.Smacznego!