ßßß








Składniki4 filety z kurczakaOliwaKawałek masłaPęczek dymki150g pieczarekCzubata łyżka mąki2 łyżeczki musztardy (ja użyłam sarepskiej)Czubata łyżka kwaśnej śmietany300ml wywaru warzywnego (może być z kostki, ja ugotowałam z włoszczyzny dzień wcześniej)Kilka gałązek świeżego tymiankuSzczypta gałki muszkatołowejSól, pieprzArkusz gotowego ciasta francuskiegoJajkoPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 220 stopni.Posiekaj dymkę, pieczarki pokrój w plasterki.Kurczaka pokrój na paski.Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj masło, dorzuć kurczaka i smaż ok 3 minut.Dodaj dymkę i pieczarki wraz z czubatą łyżką mąki, wymieszaj.Dodaj musztardę, śmietanę, wlej bulion, wymieszaj.Dorzuć listki tymianku, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Duś chwilę na małym ogniu.Oprósz blat mąką i rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Delikatnie ponacinaj w kratkę.Zdejmij kurczaka z ognia i przełóż do naczynia do zapiekania.Przykryj kurczaka ciastem, zawijając przy brzegach jeśli trzeba.Rozbełtaj jajko i posmaruj nim ciasto.Piecz na złoto około 15 minut.Smacznego!