ßßß Cookit - przepis na Stek Diane, Stek z pieczarkami

Stek Diane, Stek z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Stek Diane to danie kuchni amerykańskiej. W latach 40 ubiegłego wieku był popularną pozycją w menu modnych nowojorskich restauracji. Często był przygotowywany wprost przy stolikach gości z uwagi na spektakularny efekt wizualny związany z flambirowaniem. Przepis wg. Gordona Ramseya .
2 steki wołowe (rostbef lub antrykot)
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy Dijon
1-2 łyżki brandy
2 łyżki sosu Worcestershire
200 ml słodkiej śmietany 10-12%
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Olej do smażenia
Steki lekko rozbijamy, przekrajany na pół, oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Mocno rozgrzewamy dużą patelnię z niewielką ilości oleju.
Smażymy steki na dużym ogniu, po ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni.
Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę wraz z obranym posiekanym czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
Gdy pieczarki będą lekko złote, dodajemy musztardę i sos Worcestershire. Mieszamy. Następnie wlewamy brandy i za pomocą długiej zapałki ostrożnie podpalamy zawartość patelni. Gdy alkohol się wypali i płomień zgaśnie, wlewamy śmietankę i wsypujemy pietruszkę. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Wówczas ponownie układamy na patelni steki. Podgrzewamy je w sosie ok. 1-2 minuty.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/03/Stek-Diane-Stek-z-pieczarkami.html