Wykonanie
Stek Diane to danie kuchni amerykańskiej. W latach 40 ubiegłego wieku był popularną pozycją w menu modnych nowojorskich restauracji. Często był przygotowywany wprost przy stolikach gości z uwagi na spektakularny efekt wizualny związany z flambirowaniem. Przepis wg. Gordona Ramseya .

2
steki wołowe (
rostbef lub
antrykot)1 mała
cebula1-2 ząbki
czosnku200 g
pieczarek1 łyżka siekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
musztardy Dijon1-2 łyżki
brandy2 łyżki
sosu Worcestershire200 ml słodkiej
śmietany 10-12%
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
Olej do smażenia
Steki lekko rozbijamy, przekrajany na pół, oprószamy świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Mocno rozgrzewamy dużą patelnię z niewielką ilości
oleju.Smażymy
steki na dużym ogniu, po ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni.Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojoną
cebulę wraz z obranym posiekanym
czosnkiem. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone w plastry
pieczarki.Gdy
pieczarki będą lekko złote, dodajemy
musztardę i
sos Worcestershire. Mieszamy. Następnie wlewamy
brandy i za pomocą długiej zapałki ostrożnie podpalamy zawartość patelni. Gdy
alkohol się wypali i płomień zgaśnie, wlewamy
śmietankę i wsypujemy
pietruszkę. Gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku
solą i
pieprzem. Wówczas ponownie układamy na patelni
steki. Podgrzewamy je w sosie ok. 1-2 minuty.Podajemy z pieczonymi
ziemniakami i
zielonym groszkiem.